Ettevõtted saavad riigilt 5,7 miljardi krooni ulatuses toetust

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud 500-kroonised on enamasti üsna kehva kvaliteediga, mistõttu tunneb võltsimistunnustega rahatähe lähemal vaatlusel kergesti ära, kinnitab prokuratuur.
Võltsitud 500-kroonised on enamasti üsna kehva kvaliteediga, mistõttu tunneb võltsimistunnustega rahatähe lähemal vaatlusel kergesti ära, kinnitab prokuratuur. Foto: Aivar Aotäht/ Sakala.

Eile õhtul kiitis valitsuskabinet oma nõupidamisel heaks majandusminister Juhan Partsi esitatud riigi tugipaketi ettevõtete finantseerimiseks kogumahus 5,7 miljardit krooni.


Tugipaketis välja pakutud neli abimeedet on mõeldud väikese ja keskmise suurusega Eesti eksportivate ettevõtete finantseerimisprobleemide leevendamiseks. Toetust saavad taotleda töötleva tööstuse, ehituse, hulgi- ja jaekaubanduse, transpordi ja side, majutuse, toitlustuse ja äriteeninduse valdkonnas tegutsevad ettevõtted. Toetust ei saa taotleda põllumajanduses, jahinduses, metsamajanduses, kalanduses, kinnisvara alal, finants- või riigisektoris tegutsevad ettevõtted.

Maksimaalne laenusumma ühele ettevõttele võiks olla 30 miljonit krooni ning ekspordi osakaal ettevõtte käibest peaks olema vähemalt 20 protsenti.

Ettevõtete tugipaketi meetmed: KredExi laenukäenduste limiiti suurendatakse 800 miljonilt kroonilt 1,5 miljardi kroonini; ekspordigarantiide limiiti suurendatakse 1 miljardilt 3 miljardile kroonile; ettevõtetele, kelle omafinantseeringu määr jääb panga silmis liiga madalaks, pakutakse omakapitali laenu; finantsturgudelt hangitakse täiendavat ressurssi, et seda pankadele soodsama intressiga edasi laenata.

5,7 miljardi kroonise tugiprogrammiga saab toetada 1300 ettevõtet, mis moodustavad 45 protsenti sihtgrupi ettevõtete arvust.

Toetusprogrammi võimalikult kiireks ellu viimiseks töötavad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja rahandusministeerium välja rakenduskava ning vajalikud on ka mõned seadusemuudatused, mille tegemiseks ei tohiks ministeeriumide hinnangul kuluda üle paari kuu.

Lisaks eile otsustatud 5,7-miljardilisele toetusprogrammile leidis valitsus vajaliku olevat jätkata tööd pangalaenude refinantseerimisprogrammiga, milleks on planeeritud 400 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles