Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Graafik Aprillis oli kaupade väliskaubanduses näha elavnemise märke

Copy
Muuga sadam.
Muuga sadam. Foto: Madis Veltman

Statistikaameti andmetel kasvas 2024. aasta aprillis kaupade eksport eelneva aasta sama perioodiga võrreldes 3 protsenti ja import 6 protsenti.

Kaupu eksporditi jooksevhindades üle 1,5 miljardi ja imporditi rohkem kui 1,8 miljardi euro väärtuses. Kaubavahetuse puudujääk oli 305 miljonit eurot, mis on 65 miljoni võrra suurem kui aasta varem.

Statistikaameti analüütik Jane Leppmets tõi välja, et kaupade väliskaubanduses toimus aprillis üle pika aja kaubavahetuse kasv, kaupade eksport suurenes viimati enne seda 2023. aasta veebruaris. «Tänavu aprillis põhjustas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete ekspordi ja impordi ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade impordi suurenemine. Kaubavahetus kasvas reekspordi arvelt, mis suurenes aprillis 11 protsenti. Eesti päritolu kaupade eksport vähenes sealjuures ühe protsendi jagu,» lisas Leppmets.

Aprillis eksporditi kaupadest enim elektriseadmeid, mis moodustas 14 protsenti koguekspordist, järgnesid põllumajandussaadused ja toidukaup 12 protsendiga ning puit ja puittooted 11 protsendiga. Aastatagusega võrreldes kasvas kõige rohkem mineraalsete toodete eksport ja seda 27 miljoni euro võrra, järgnesid elektriseadmete ja mehaaniliste masinate eksport, mõlemad 19 miljoni euro suuruse kasvuga. Enim ehk 24 miljoni euro võrra vähenes mitmesuguste tööstustoodete, sealhulgas kokkupandavate puitehitiste väljavedu.

Eesti päritolu kaupade eksport vähenes aprillis 2023. aasta sama kuuga võrreldes ühe protsendi. Nende osatähtsus koguekspordis kahanes aastaga 3 protsendipunkti, moodustades tänavu aprillis 64 protsenti koguekspordist.

Peamised ekspordipartnerid aprillis olid Soome 17 protsendiga koguekspordist ning Rootsi ja Läti, mõlemad üheksa protsendiga. Soome ja Rootsi viidi kõige rohkem elektriseadmeid ning Lätti transpordivahendeid. Mullusega võrreldes kasvas kaupade väljavedu enim Ameerika Ühendriikidesse ja seda 39 miljoni euro võrra, kuhu viidi varasemast enam mineraalseid tooteid, sealhulgas kütusekomponente. Kahanes kaupade eksport Lätti 38 miljoni euro võrra, kuhu viidi vähem mineraalseid tooteid, sealhulgas maagaasi.

Kaupadest imporditi aprillis enim põllumajandussaaduseid ja toidukaupu, mis moodustas 13 protsenti koguimpordist, järgnesid transpordivahendid 12 protsendiga ning elektriseadmed samuti 12 protsendiga. Aastases võrdluses kasvas kõige rohkem põllumajandussaaduste ja toidukaupade import ja seda 35 miljoni euro võrra, samuti mineraalsete toodete import 25 miljoni euro võrra ning keemiatööstuse tooraine ja toodete import 22 miljoni euro võrra. Enim ehk 21 miljoni euro võrra vähenes mehaaniliste masinate sissevedu.

Aprillis imporditi kaupu kõige rohkem Saksamaalt, kust tuli 13 protsenti koguimpordist, järgnesid Soome ja Läti, mõlemad 12 protsendiga. Saksamaalt toodi Eestisse enim transpordivahendeid, Soomest ja Lätist mineraalseid tooteid. Mullusega võrreldes kasvas kaupade import kõige rohkem Leedust ja seda 38 miljoni euro võrra, samuti Saksamaalt, 37 miljoni euro võrra. Soomest aga vähenes import 32 miljoni euro võrra.

Foto: Statistikaamet
Tagasi üles