Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kliimaministeerium: kui renoveerimine kalliks läheb, küsige toimetulekutoetust (6)

Copy
Ivo Jaanisoo
Ivo Jaanisoo Foto: MKM

Kortermajade renoveerimine kütab Eestis kirgi: osa tahaks ja oleks kasvõi hommepäev valmis tegema, teised ootavad toetusi, millega ministeerium venitab, kolmandad näevad, et nende kulud tõuseksid sellega nii kõrgele, et nad ei tule enam omadega toime. Kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo räägib, milliseid lahendusi kaalutakse.

Eesti võttis hoonete renoveerimise puhul endale ka Euroopas kohustuse  renoveerida ca 14 000 kortermaja, ca 100 000 eramaja jne. Varem on meedias räägitud, et praegustes hindades on selle maksumus ca 20 miljardit eurot, aga abirahaks on kasutada ca 300 miljonit eurot kvoodimüügi raha, mis kinnitati ära 2020/2021. aastal – et kuidas riik plaanib siin selle eesmärgi ära täita? Kust see lisaraha tuleb? Kas tuleb veel kvoodiraha või midagi muud, et 20 miljardit kokku saada?

Täpsustan, et tänastes hindades on rekonstrueerimise kogumaksumus umbes 30 miljardit eurot. See hõlmab enamikku enne 2000. aastat ehitatud hoonetest, sealhulgas elu-, äri- ja avaliku sektori hooneid. Oluline on siin mõista, et kogu investeeringuvajadus ei võrdu riigi toetuse vajadusega. Rekonstrueerimine, nagu ka uute hoonete ehitus, on osa elukeskkonna arengust ja majandusest, millesse riik sekkub turutõrgete korral.

Tagasi üles