Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Algab enampakkumine mullu kõvasti kaubamahtu kaotanud Operaili müügiks

Copy
Operaili Tapa depoo.
Operaili Tapa depoo. Foto: Marianne Loorents

Reedel algab avalik enampakkumine, mille eesmärk on võõrandada kõik Operaili ärisuunad. 

Valitsuskabinet otsustas neljapäeval kiita heaks kliimaministeeriumi ettepaneku algatada avalik enampakkumine Operaili kogu äritegevuse erastamiseks. Müüki läheb Operaili kaubaveo- ja remondiäri koos varade, litsentside, lepingute, töötajate ja kaubamärgiga Operail.

«Läheme erastamisse positiivselt meelestatuna. Raudteesektoris ja majanduses üldse on olnud rasked aastad. Kui kogu Eesti raudteel langes möödunud aastaga kaubamaht 39 protsenti, siis Operaili maht langes pea 70 protsenti, sest erinevalt konkurentidest lõpetasime meie Vene ja Valgevene kauba veo. Sellegipoolest oleme me suutnud säilitada Eesti raudteel suurima kaubaveo turuosa,» sõnas Operaili juhatuse liige Merle Kurvits. «Ostja saab endale kõrge kompetentsiga toimiva ettevõtte, millel on hea tulevikupotentsiaal – strateegilised võimalused laienemiseks ja kasumi teenimiseks.»

Ostja leidmiseks korraldatakse kahe-etapiline enampakkumine, mis algab reedel. Enampakkumisel osalemiseks tuleb tõendada oma tegelikku huvi ja võimekust vara osta ning sõlmida konfidentsiaalsusleping. Esimeses etapis saavad ostjad tutvuda esialgse infopaketiga ja esitada mittesiduva pakkumise. Teise etappi pääsenud investoritele tehakse kättesaadavaks täiendav info, mille alusel on ostjatel võimalik esitada siduv pakkumine.

Operaili omanik, nõukogu, juhatus ega töötajad enampakkumise läbiviimises ei osale. Enampakkumisel osalemiseks või osalemisega seotud küsimustes saab pöörduda otse LHV esindajate poole, kelle kontaktid on leitavad Operaili kodulehel avaldatud müügiteates.

AS Operail on rahvusvahelise ajalooga raudtee-ettevõtete kontsern, mis kuulub täies ulatuses Eesti riigile. 2021. aastal otsustas omanik väljuda Operaili nendest ärisuundadest, mis ei ole riigile strateegiliselt vajalikud – vagunite rendist ja kaubaveost Soomes. Väljumine äridest lõpetati 2023. aasta alguseks, ettevõte jäi tegelema kaubaveoga Eestis ning veeremi hoolduse ja remondiga. 2024. aasta veebruaris tegi valitsus sisulise otsuse ka Operaili järelejäänud ärisuunad erastada.

Müügiprotsessi viib läbi LHV Panga investeerimispanganduse üksus, protsessi õigusnõustaja on Ellex Raidla Advokaadibüroo.

Tagasi üles