Baasintressi kärpimine ei too laenu­võtjatele kiiret leevendust

Erkki Erilaid
Copy
Laenuintresside liikumine sõltub suuresti sellest, mida võtab ette Euroopa Keskpank. 
Laenuintresside liikumine sõltub suuresti sellest, mida võtab ette Euroopa Keskpank. Foto: Hannah Maher/Euroopa Keskpank

Analüütikute ennustuste kohaselt langetab Euroopa Keskpank täna üheksa kuud vankumatult kõrgel püsinud intressimäärasid. Paraku on see ootus juba enamiku laenude baasintressidesse sisse arvestatud, mistõttu majapidamistele kärpest veel olulist tulu ei tõuse.

Analüütikute hinnangul ei ole neljapäevases intressilangetamises põhjust kahelda, kuid palju segasem on, mis saab edasi, sest hinnatõus, mille alusel keskpangad intresse liigutavad, püsib jonnakalt üle 2-protsendilise eesmägi.

Seetõttu peatus ka euribori eelmise aasta oktoobris alanud kiire alanemine ning sel aastal on 6 kuu euribor liikunud enamasti 3,8 ja 3,9 protsendi kandis ning on viimastel päevadel püsinud visalt umbes 3,76 protsendil. Kui veel veebruaris ootasid turud, et enamiku Eesti laenude baasintress 6 kuu euribor langeb selle aasta lõpuks 2,4 ja järgmise aasta lõpuks 2 protsendini, siis nüüd on need ootused tõusnud juba vastavalt 3,4 ja 2,9 protsendini.

20 riigist koosneva euroala maikuu inflatsiooninäidu kiirenemine 2,6 protsendini andis EKP-le tugeva hoiatusmärgi. Veelgi murettekitavamad olid keskpankurite jaoks teenuste hinnatõus ja ootamatult tugevnenud palgasurve koos küllaltki vähese tööpuudusega, mis võimaldab ettevõtjatel vabamalt hindu kergitada.

Tagasi üles