Kuidas Europarlamendi saadikud teevad Eesti tööstusele restarti?

Kristina Traks
Copy
Keevitamine. Pilt on illustreeriv.
Keevitamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Eesti tööstustoodangu vähenemine on üks suuremaid Euroopa Liidus, meie tööstused on «augus» olnud juba pikalt ning väljaronimine näib aina edasi lükkuvat. Küsisime Europarlamendi saadikukandidaatidelt, millised on nende ideed Eesti tööstuse restardiks.

Saadikukandidaadid tõid välja halduskoormuse vähendamist, energiahindade kontrolli all hoidmist, maksukeskkonna stabiliseerimise, ettevõtjatega dialoogi taastamise ja ka rohepöörde hoo taltsutamise. EKRE, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraadid jätsid küsimusele vastamata.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina sõnul on Eesti töötleva tööstuse pikka aega kestnud languse peamiseks põhjuseks nõrgenenud nõudlus ja meie eksportettevõtete suur sõltuvus Soome ja Rootsi majandusest, eriti nende riikide ehitusturust. «Riik ei saa küll välisnõudlust mõjutada, kuid saab luua ettevõtetele paremaid tingimusi sise- ja välisturul konkureerimiseks. Sealhulgas tuleks ettevõtetele luua paremad võimalused investeerimiseks nii efektiivsusesse kui ka vajadusel mahtude kasvatamisse,» sõnab Mertsina. «EL tasandil tuleks jõulisemalt tegeleda ja vähemalt ühisturul tegutsevatele ettevõtetele vähendada või lõpetada konkurentsi kahjustavad tegevused.»

Tagasi üles