Päevatoimetaja:
Angelina Täker

KARMID NUMBRID Iga kümnes mullu sooritatud küberrünnak Eesti ettevõtete vastu saavutas eesmärgi

Copy
Riigi Infosüsteemide Ameti andmetel teatati mullu CERT Eestile ligikaudu 36 000 küberintsidendist, millest 3314 olid mõjuga ehk pahalase rollis olnud riik või küberkurjategija saavutaski oma eesmärgi.
Riigi Infosüsteemide Ameti andmetel teatati mullu CERT Eestile ligikaudu 36 000 küberintsidendist, millest 3314 olid mõjuga ehk pahalase rollis olnud riik või küberkurjategija saavutaski oma eesmärgi. Foto: STEVE MARCUS

Aastaga on Eestis küberintsidentide arv kasvanud 25 protsenti, samal ajal on veebis vabalt ligipääsetavad sadade ettevõtete andmebaasid, sest firmad peavad turvanõuete järgimist ebamugavaks.

«Kuigi andmeid varastati nalja pärast ka 20 aastat tagasi, siis tuleb mõista, et tänased küberkuriteod on ajendatud geopoliitikast ja eesmärgist teenida suurt raha, mille ärahoidmiseks on vaja isikuandmete kaitsmise kõrval veelgi enam pöörata tähelepanu ka äriandmete ja andmehalduse kaitsele, rääkimata töötajate koolitamisest,» selgitasid Eesti parimad küberturbespetsialistid juba kuuendat korda toimunud Telia MeetUpil.

«Kasutades avalikku infot skanneerisime enda kasutuses olevaid IP-aadresse ning leidsime üle 100 avaliku andmebaasi serveri, kuhu oli võimalik igaühel ligi pääseda. Selgus, et üks neist kuulus ettevõttele, kellel oli vaja oma andmetele Eesti eri kohtadest ligi pääseda,» rääkis Telia MeetUpi raames toimunud küberturvalisuse seminaril Telia küberturbeekspert Raivo Malter. «Juhtisime suurele riskile tähelepanu ning ajutine ligipääsu lahendus lubati õigesti üles ehitada.»

Tagasi üles