Kodumaise toidu eelistamine on meil vähenenud kümne aasta madalaimale tasemele. 5. juunil toimus Coopi aastakonverents Coop Foorum, kus arutati miks on vaja see trend positiivseks pöörata ja kuidas seda osapoolte koostöös teha. Konverentsi saab järele vaadata kuu aja jooksul.
JÄRELVAADATAV ⟩ Coopi Foorum: Tulevikukindel Eesti toit
Mõned mõttekohad, mis on aluseks foorumi aruteludele:
- Kas Eesti toidu tootmine ja pakkumine saab jätkuda, kui seda riiklikult ei suunata ega toetata?
- Milline on Eesti jaekaupmehe roll Eesti toidu jätkusuutlikkuses?
- Miks on oluline tagada Eesti toiduainetele õiglane hind ja kaotada alla omahinna müük?
- Kas meile jätkub kriisiolukorras toitu, kui lettidel domineerib võõramaine kaup?
- Millised on meie toidu eelised kestlikkuse vaatenurgast?
- Mida võidaks Eesti ühiskond, kui tarbiksime rohkem Eesti toitu?
KONVERENTSI PROGRAMM:
10.00- AVASÕNAD, Rainer Rohtla, Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees
10.10- KOLM KURBA FAKTI EESTIMAISEST TOIDUKAUBAST JA MIKS SEE ON PROBLEEM? Oliver Rist, Coop Eesti Keskühistu ostudirektor
10.40- MIS TOIMUB ESMATASANDIL EHK EESTI TOIDU KASVATAMISEL? Kerli Ats, Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige
11.00- MIS TOIMUB VAHETASANDIL EHK TÖÖTLEVAS TÖÖSTUSES? Kaido Kaare, Orkla juhatuse esimees
11.20- MILLINE ON MEIE TOIDUJULGEOLEKU OLUKORD TEGELIKULT? Priit Ploompuu, AS Eesti Varude Keskuse juhatuse liige
11.40- MILLINE ON EESTI TOIDU TULEVIKUKINDLUSE STRATEEGIA? Marko Gorban, regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kantsler
12.00 LÕUNA
13.00- MINISTRI TERVITUS, Piret Hartman, regionaalminister
13.20- VIIS LAHENDUST, KUIDAS TEHA EESTI TOIT TULEVIKUKINDLAKS
Madis Pärtel, regionaal- ja põllumajandusministeeriumi biomajanduse asekantsler
Ülo Kivine, Nordic Milki juhatuse esimees
Peeter Koppel, Redgate Wealth’i investeerimise valdkonnajuht (CIO), varahaldur ja kolumnist
Kristjan Anderson, Selver AS äriarvestuse juht
Diskussiooni juhib Rainer Rohtla, Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees
14.20- KOKKUVÕTTED JA JÄRELDUSED