Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Koda: MTA ideed pangakonto andmetele juurdepääsuks ei tasu kohe maha kanda (7)

Copy
Marko Udras. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja .
Marko Udras. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja . Foto: Erakogu

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja marko Udrase sõnul ei tasuks maksu- ja tolliameti ideed anda juurdepääs inimeste ja ettevõtete pangakonto andmetele kohe maha teha.

«Koja vaatest on esimene eelistus alati olnud, et riik koguks kokku olemasoleva maksutulu, mitte ei hakkaks eelarvet lappima uute maksudega. Kuigi maksu- ja tolliamet on väga efektiivne võrdluses teiste Euroopa Liidu (EL) riikidega, siis leidub kindlasti uusi ideid, mille abil vähendada maksuauku kümnete kui mitte sadade miljonite eurode ulatuses. Üldiselt on positiivne, et maksu- ja tolliamet otsib võimalusi, kuidas vähendada maksuauku ja muuta maksude kogumist efektiivsemaks,» märkis Udras, kuid lisas, et kuna maksu- ja tolliameti välja käidud idee detailid pole teada, siis on hetkel keeruline hinnata suuremat üldist mõju.

Kuid igaljuhul tuleb Udrase sõnul enne meetme suuremat arutelu ära hinnata, kas tegemist on proportsionaalse meetmega. «Muu hulgas tuleb vaadata, kui suured ühekordsed ja igakuised kulud kaasnevad plaanitava muudatusega pankadele ning ka maksu- ja tolliametile. Teisalt tuleb vaadata, kui palju aitab ettevõtete pangakontode info vähendada maksuauku ja suurendada riigieelarve tulusid. Õigusliku poole pealt tuleb ka analüüsida, kas ja kuidas on see idee kooskõlas näiteks pangasaladuse põhimõtte või ka isikuandmete kaitse põhimõtetega,» sõnas Udras.

Tagasi üles