Päevatoimetaja:
Angelina Täker

VAATA OTSE Erikomisjon uurib, miks me eurotoetusi kasutada ei suuda

Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esmaspäevasel avalikul istungil arutatakse 2024. aasta riigieelarve täitmist ja 2021–2027 perioodi eurotoetuste kasutamist. Kell 13.15 algavat istungit saab jälgida Postimehe vahendusel. 

Möödunud nädalal toimus riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena arutelu, kuidas riigina mitte võlgu elada. Arutelu käigus nentisid nii Toompeal esinenud eksperdid kui ka riigikogu liikmed, et Eesti vajab ühiskonnas kokku lepitud eesmärki ja pikaajalist vaadet riigi majandusele.

«Kaugema sihi seadmiseks tuleb astuda praktilisi samme täna. Ühelt poolt on vaja teha reaalne ja sisuline kulude kokkuhoiuplaan, aga samas on vaja meie majandust kohe elavdada. On arusaamatu, miks riik ei kasuta selleks rohkem eurotoetusi, mis on Eestile aastateks 2021–2027 ette nähtud,» ütles  riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

«Oleme ajaliselt juba poole peal. Mai keskpaiga seisuga oli aga kasutatud vaid veidi üle nelja protsendi sellest rahast. Üks näide alakasutusest on elamute rekonstrueerimistoetus. See on ülimalt ratsionaalse kulutõhususega programm, mis loob töökohti, elavdab ehitussektorit ja aitab inimestel energiakulusid kokku hoida. Võtame tänases erikomisjonis teema koos rahandusministeeriumi ja kliimaministeeriumiga lauale, et saada aru, kuhu selle ja teiste eurotoetuste programmidega jõutud on ning miks ELi miljonid ei jõua võimalikult kiiresti tänast Eestit toetama,» ütles Reinsalu.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni tänasele avatud istungile on kutsutud rahandusminister Mart Võrklaev, rahandusministeeriumi välisvahendite talituse juhataja Triin Tomingas ja kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo.

Tagasi üles