Maksuamet tahab kõikide inimeste ja ettevõtete pangakontod jälgimise alla võtta (58)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Maksuamet tahab kõikide inimeste ja ettevõtete pangatehingud oma pideva jälgimise alla võtta.
Maksuamet tahab kõikide inimeste ja ettevõtete pangatehingud oma pideva jälgimise alla võtta. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliamet soovib, et rahandusministeerium teeks seaduse, mis võimaldaks ametile sisuliselt ligipääsu iga inimese ja ettevõtte pangakonto andmetele, et sealt siis maksmata makse üles leida. Pangaliit on plaani vastu.

Kui seni on Eestis kehtinud pangasaladuse põhimõte, mis tähendab, et riigiasutused saavad ligipääsu inimese või ettevõtte pangakonto andmetele siis, kui tema suhtes käib mõni menetlus, näiteks maksuameti poolt maksumenetlus või kuriteo uurimine. Nüüd tahab maksuamet kõikide inimeste ja ettevõtete pangakontode tehinguandmeid regulaarselt oma andmebaasist läbi lasta, et siis vaadata, ega keegi maksust kõrvale ei hoia.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja maksude alal Raili Roosimaa ütles plaani kohta järgmist: «Oleme maksukogumise efektiivsemaks muutmiseks soovitanud seadusandjal anda meile täiendavat analüüsivõimekust. Täpsemalt soovime riskianalüüsis kasutusele võtta pangakontodelt läbi liikunud rahaliste vahendite massandmeid koondinfona. Ehk lühidalt öeldes, MTA soovib saada ülevaadet üldiste rahavoogude, mitte aga üksiktehingute kohta. Kas ja kuidas rahandusministeerium seaduse tasandil meile selle võimaluse loob, saavad kommenteerida nemad.»

Märksõnad

Tagasi üles