Masendavad numbrid: majandus ei suuda kuidagi kasvule pöörata (10)

Teist kvartalit järjest panustasid majandus kasvu enim põllumajandus, metsandus ja kalandus. Pildil Munalaiu sadam.

 
Teist kvartalit järjest panustasid majandus kasvu enim põllumajandus, metsandus ja kalandus. Pildil Munalaiu sadam.  Foto: Urmas Luik

Eesti majandus langes aasta kolme esimese kuu kokkuvõttes mullu sama ajaga võrreldes 2,4 protsenti ehk oleme miinuskursil juba rohkem kui kaks aastat. Kui Eesti Pank loodab kasvu näha aasta teises pooles, siis erasektori analüütikud kiiret paranemist ei näe.

«Võrreldes 2023. aasta neljanda kvartaliga olulisi trendimuutusi ei olnud, majandusse positiivselt panustanud tegevusalasid oli jätkuvalt vähe,» selgitas statistikaameti rahvamajanduse arvepidamise tiimijuht Robert Müürsepp. Teist kvartalit järjest panustasid kasvu enim põllumajandus, metsandus ja kalandus, kasvu pidurdasid aga energeetika ja töötlev tööstus. Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tõdes, et kuigi kogu Eesti ühiskond – nii inimesed, ettevõtted kui ka riik – on ilmselt juba väsinud negatiivsetest kommentaaridest majanduse kohta, ei ole kahjuks ka esimese kvartali SKT kohta palju head rääkida.

«Nii on Eesti majanduse maht kukkunud 2021. aasta viimasesse kvartalisse jäänud tipuga võrreldes juba kuus protsenti, mis on viinud selle 2020. aasta teise poolaasta ehk enam kui kolme aasta tagusele tasemele. Kuna hõive ei ole SKT langusele piisavalt reageerinud, siis on SKT hõivatu kohta langenud isegi 2018. aasta ehk kuue aasta tagusele tasemele,» märkis ökonomist.

Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõi välja, et esimese kvartali majanduslangus oli pea sama suur nagu kolmel varasemal kvartalil ning langus paistab silma erinevates kohtades. Vähenes eratarbimine. Jaekaubanduse mahud langesid hinnatõusuga samas suurusjärgus. Tööstustoodang, eriti just mittekulutoodete tootmine, vähenes jätkuvalt. Eestis ehitati märgatavalt vähem kui eelmisel aastal. Eesti eksport nii kaupade kui teenuste osas oli jätkuvalt langustrendis. «See nimekiri on kahjuks pikk,» tõdes Uusküla.

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja sõnas, et kuigi majanduslangus on laiapõhjaline ning ka ettevõtjate hinnangud ja ootused lähiajal olukorra selgele paranemisele ei osuta, saame tema hinnangul kasvu näha juba teisel poolaastal. 

Tagasi üles