Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Ettevõtlusorganisatsioonid: Eesti viimaste aastate õigusloome on riiki kahjustanud

Copy
Superministeerium
Superministeerium Foto: Mihkel Maripuu

Vastuseis justiitsministeeriumi praktikale aina süveneb: lisaks juristidele saatsid nüüd konkurentsiseaduse muutmise tõttu avaliku kirja justiitsministrile ka Eesti ettevõtlusorganisatsioonid, kes leiavad, et viimaste aastate Eesti õigusloome praktika on riiki kahjustanud. Avaldame organisatsioonide pöördumise täismahus.

Eesti ettevõtlusorganisatsioonid on konkurentsiseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõule 384 SE («Eelnõu») esitanud eraldiseisvalt arvamusi ja seisukohti. Tagasiside läbivaks jooneks on tõdemus, et Eelnõu ei ole sobiv riigikogus vastuvõtmiseks. Valitud menetlusliik on olnud ekslik. Lisaks on lahendamata jäänud oluline ring küsimusi, esineb oht põhiõiguse kaitse tagamatajäämiseks ning Eelnõu õigustehniline kvaliteet on küsitav. Probleeme Eelnõuga on näinud riigikohus, õiguskantsler, advokatuur ja erinevad ettevõtlusorganisatsioonid. Kahjuks ei ole välja toodud murekohtadega sisuliselt tegeletud ning kogutud tagasisidet on eiratud.

Illustreerivalt, ka justiitsministeeriumi esindajad on korduvalt riigikogus selgitanud, et Eelnõu vajab veel täiendamist ning seda vastavalt ka tehakse huvigruppe kaasates. Viidatud probleemkoht seisnes eelkõige halduskohtus trahvide määramisega. Eelnõu täiendamist ega seotud huvigruppide kaasamist aset leidnud ei ole. Selle asemel jääb mulje, et soovitakse iga hinnaga suruda riigikogust läbi poolik seaduseelnõu. Tegemist on äärmiselt halva praktikaga õigusloomes, mida valdkonna eest vastutav minister loodetavasti heaks ei kiida ja millest riigikogu loodetavasti hoidub.

Tagasi üles