Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kaubandus-Tööstuskoda kritiseerib teravalt maamaksuseadust

Copy
Maamaks
Maamaks Foto: Sander Ilvest

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda saatis riigikogu rahanduskomisjonile terava arvamuse maamaksuseaduse muutmise kohta, märkides, et koda ei toeta maamaksu aastase piirangu kaotamist ning ollakse vastu äri- ja tootmismaa maksimaalse maamaksumäära suurendamisele.

Senine kord näeb ette, et ükskõik kui suur on arvestuslik maamaks uue maa maksustamishinna ja maksumääraga, siis üle 10 protsendi eelneva aasta maamaksu summast ei tohi maamaks aastas kasvada. Uue plaanitava korra järgi muudetakse senist põhimõtet nii, et maamaksu võib tõsta aastas kuni 50 protsenti või kui see on väiksem kui 20 eurot, siis tõuseb maamaks 20 euro võrra. Kohalikud omavalitsused võivad otsustada maamaksu tõusu hoida protsendiliselt väiksemana kui 50 protsenti, kuid miinimumsummaks kehtestatakse kogu riigis 20 eurot.

Koda rõhutas oma pöördumises, et ebastabiilsetes oludes on maamaksu korra muutmine ettevõtetele olulise negatiivse mõjuga, kuna tegu on põhitegevuskuluga, mida prognoositakse ning eelarvestatakse pikemate perioodide peale. Järsk ning ebaproportsionaalne maksutõus tähendab seda, et ettevõtetel on keeruline oma kulusid ette planeerida ning maksutõus paneb ettevõtted ebasoodsasse olukorda.

Tagasi üles