Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Meeleavaldajad: «See, mida tehakse, on omanike riigi vastu»

Copy
Maaomanike meeleavaldus oli üks rahulikumaid, mida inimesed ammu näinud olid. 
Maaomanike meeleavaldus oli üks rahulikumaid, mida inimesed ammu näinud olid. Foto: Oliver Kaur

Kolmapäeval toimus riigikogu ees maaomanike meeleavaldus valitsuse laienevate piirangute ja maamaksu seninägematu tõusu vastu.

Lõpuks sai maaomanikel küll: tulikuumal kolmapäeval koguneti riigikogu ette meelt avaldama. Saatuse irooniana käis protest riigikogu ees samal ajal, kui riigikogu sees toosama maamaksuseadus esimese lugemise läbis.

Kohale tulnud tuhatkonna inimese seas oli nii noori kui vanu, kellel oli üks küsimus – kas Eestis on üldse mõtet eraomandit omada või tohivad ametnikud nende tegevust lõputult piirata ja aina uusi makse nõuda? Kõik rõhutasid, et nad ei ole looduskaitse vastu, kuid looduskaitse ei tähenda ainult täielikku piirangut.

«See, et riik maksab selle maa kinni ja sellest saab riigimaa, see minu meelest ei ole õige. Kui ma 1991. aastal tulin siia Interrinnet välja ajama, siis me rääkisime siinsamas platsil omanike riigist ja turumajandusel põhinevast riigist, aga see, mida täna looduskaitse poliitikaga tehakse, on väga selgelt omanike riigi vastu,» lausus Vormsi saarel üle 100 hektarit maid omav Ants Varblane põhjenduseks, miks ta Toompeale meelt avaldama tuli.

Tagasi üles