Rootsi krooni kurss on langemas aastakümnete madalaimale tasemele (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi kroonid.
Rootsi kroonid. Foto: IMAGO/Francis Joseph Dean

Rootsi krooni kurss on kogu kevade euro suhtes odavnenud ning liigub viimaste aastakümnete madalaima taseme poole, mis rõõmustab küll kuningriiki külastavaid turiste, aga teeb keerulisemaks osa meie eksportijate elu.

Aasta tagasi võisid Eesti, Soome, aga ka muude euroala riikide turistid nautida Rootsis nõrka krooni ning ostelda. Tõsi, eestlased väga suurt ostlemispidu elatustasemete suure erinevuse tõttu pidada ei saa, aga Soome-Rootsi kaubaturistide vood muutusid varasemaga võrreldes vastupidiseks ning põhjanaabrid hakkasid hoopis kuningriigis šoppamas käima. Varem käisid rootslased odavamas Soomes.

Toona arvati, et krooni nõrkus jääb lühiajaliseks ning Rootsi valuuta hakkab taas tugevnema. Nii juhtuski eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses, aga veebruaris võttis krooni kurss taas suuna alla ja valuuta nõrgeneb tänaseni.

Siiski arvavad analüütikud, et ehkki kroon jääb nõrgaks kogu suve, ei lange see päris eelmise aasta madalaimale tasemele. Nordea peaanalüütik Jan von Gerich prognoosib, et krooni kurss jääb samale tasemele kogu suveks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles