Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Maksutõus läheneb: maamaksuseaduse eelnõu läbis esimese lugemise (1)

Copy
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Mihkel Maripuu

Samal ajal kui maaomanikud Toompeal meelt avaldasid, läbis proteste põhjustanud maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu esimese lugemise.

Regionaalminister Piret Hartman esitas riigikogule maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, milles käsitleti maamaksu olulisust omavalitsuste rahastamisel ja eesmärki suurendada omavalitsuste otsustusõigust maksu suuruse üle. Eelnõu algatamisel rõhutas minister, et maamaks on Eestis ainus kasutuses olev varamaks, mis kuulub täielikult omavalitsustele. Ta tõi esile, et varamaksude koormus Eestis on OECD riikide seas madalaim ning OECD on pikka aega soovitanud Eestil varamaksude osakaalu suurendada.

Hartman selgitas, et maamaksuseadus on püsinud muutumatuna alates 2013. aastast, samas kui kohalike omavalitsuste teehoiukulud on selle perioodiga kahekordistunud. Maamaks moodustab suure osa omavalitsuste tulubaasist, kuid omavalitsuste otsustusõigus maamaksu suuruse üle on seni piiratud olnud. Seetõttu oli eelnõu eesmärk anda omavalitsustele suurem autonoomia maamaksu määrade kehtestamisel, vastates omavalitsuste enda soovile.

Tagasi üles