Kas üksikvanem või väikeettevõtja saab eluasemelaenu? Kui suur on lapse «hinnalipik» laenutaotluses? (1)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Iga lapse arvestab pank laenutaotlusesse sisse püsiva rahalise kohustusena. Summa erineb ja oleneb paljudest näitajatest. Antud pilt on illustratiivne.
Iga lapse arvestab pank laenutaotlusesse sisse püsiva rahalise kohustusena. Summa erineb ja oleneb paljudest näitajatest. Antud pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Kodulaenuturg on viimasel ajal vägagi aktiivne, kuid endiselt tiirleb kodulaenude ümber ka mitmeid müüte. Näiteks, et üksikvanemal ega ettevõtjal pole isegi mõtet laenu küsima minna. Enne laenu võtmist tuleks kasiinodest kauge kaarega ümber käia või kui suure kuluna arvestab pank lapsi. Citadele ekspert selgitab neist mõned lahti.

«Kõigepealt tuleks ehk selgitada seda, et igal pangal on kodulaenude andmiseks paika pandud enda täpsed reeglid, kuid üldjoontes on need ikkagi sarnased ja ka seadustest lähtuvad. Sellist ühte kindlat aspekti, mille puhul tuleks laenutaotlusele automaatselt eitav vastus, tegelikult pole, sest kogu laenutaotlust vaadatakse ikka ühtse tervikuna. Mõned laenutaotleja miinused võivad olla tasakaalustatud plussidega,» selgitas Citadele jaepanganduse juht Marina Hakiainen. 

«Ilmselt kõige üldisem soovitus positiivse laenuotsuse saamiseks on näidata pangale, et sul on piisavalt võimet oma eelarvet seada ja raha säästa. Vähemalt selles määras, mis oleks ka laenumakse suurus. Kui pank näeb, et enne igat palgapäeva on kontol alati raha otsas, paneb see kahtlema, kas laenu taotleja ikka suudab igakuist laenumakset tasuda ka siis, kui näiteks euribor tõuseb või juhtub midagi muud ootamatut,» märkis Hakiainen.

Märksõnad

Tagasi üles