Konkurents klientide pärast on toonud eluasemelaenude intressimäärad allapoole

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Tarbijatele on oodata kergendust, kuna eluasemelaenude intressid on languses.
Tarbijatele on oodata kergendust, kuna eluasemelaenude intressid on languses. Foto: Sander Ilvest

Uute tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär on alates möödunud aasta lõpust langenud ja jõudis tänavu aprilliks 5,4 protsendini. Selle taga on lisaks euriborile ka laenumarginaal, mis uute laenude puhul langes aprilliks keskmiselt 1,5 protsendini. Marginaali on paljuski mõjutanud pankade aktiivsed kampaaniad uute klientide leidmiseks.

Kui uute eluasemelaenude intressimäär tõusis käsikäes euriboriga terve 2023. aasta vältel ja jõudis oktoobriks 5,8 protsendini, siis tänavu aprilliks langes see 5,4 protsendini. Oluline osa langusest tulenes euriborist, sest enamiku laenude baasintressimääraks olev kuue kuu euribor langes oktoobriks saavutatud tipust ehk 4,1 protsendilt aprilli lõpuks 3,8 protsendini, selgus Eesti Panga statistikast.

Lisaks sellele on kahanenud ka baasintressimäärale lisanduv arvestuslik intressimarginaal. See liikus allapoole nii 2023. aasta esimesel poolel, mil euribor veel tõusis, kui ka selle aasta alguses. Kui 2022. aasta lõpus ja 2023. aasta alguses ulatus uute eluasemelaenude keskmine intressimarginaal üle 1,8 protsendi, siis selle aasta aprillis välja antud laenude puhul kujunes selleks pisut vähem kui 1,5 protsendi.

Tagasi üles