Kärdla sadamal täitus esimene kümnend

Kai Kallas
, Autor
Copy
Kärdla sadam
Kärdla sadam Foto: SA Hiiumaa Sadamad

Kärdla linn sai 10 aastat tagasi uuesti merekaardile kui väikelaevasadam. Unistus sadama taastamisest oli hiidlastel pikalt. Peale 19 aastat said kokku õiged inimesed ja tuuled muutusid Kärdla sadama jaoks soodsaks. Ühtlasi oli tollane linnapea Georg Linkov oli andnud linnarahvale lubaduse: «Kärdlast saab sadamalinn!».

Linkov sõnas, et kõige rohkem motiveeris teda see, et kogukonna viimase 19 aasta suurim unistus oli, et mereäärsest linnast saaks taaskord sadamalinn. Täpselt niikaua oli proovitud Kärdla sadamat taastada, enne meie meeskonna tulekut. Rahva lootus hakkas juba kaduma, sest sadama taastamisest oli räägitud väga palju, aga tehtud liiga vähe. Tihti puudusid ka soodsad tuuled poliitiliste kokkulepete saavutamiseks. Ma olin valimistel avalikult lubanud, et Kärdla saab oma sadama! Mind usaldati ja mulle anti see võimalus. Minu jaoks oli see väljakutse, mis vajas lahendamist. Kuna üksi ei tee midagi, oli vaja tiimi. Mul õnnestus koostada suurepärane tiim, kus võtmepositsioonidel olid Kaidi Nõmmerga ja Hillar Kukk, siit edasi on kõik juba ajalugu.

«Visioon oli avada Kärdla taas merele nii, nagu see oli olnud juba 1849. aastast alates. Teise maailmasõja ajal sadam hävines ja meresõidu traditsioonid hääbusid. Algne plaan nägi ette võrreldes tänasega ca 40 protsenti suuremat (täna on sadam juba väike) akvatooriumit. Vaatsime oma meeskonnaga koos arhitekt Jüri Kuusemetsaga ajas ette ja nägime, et selline sadam võiks rahuldada meie järgmise 25 aasta vajadust. Poliitilise kompromissi tulemusena tuli kahjuks sadamat vähendada. Tookordses valikus oli: kas me teeme selle, mida me näeme täna või me ei tee üldse midagi. Meie tiimi nägemuses oli Kärdla avamine merele, meretraditsioonide ja laste merearmastuse taastamine läbi purjetamise. Seega loobumine ei olnud variant.»

Tagasi üles