President kuulutas välja vilepuhuja kaitse seaduse: valekaebus on karistatav

BNS
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Riigipea kuulutas neljapäeval välja seaduse, mis aitab vähendada tõsiste tööalaste Euroopa Liidu õiguse rikkumiste riske – muudatus aitab töö käigus avastatud rikkumised tööl lahendada, uusi rikkumisi ennetada ning hoida kokku nende lahendamisele kuluvat aega.

Teavitajate kaitsmine ning rikkumisest teavitamiseks mõeldud kanali loomine on vajalik ennekõike tööandjatele ja töötajatele endile. Seejuures aitab teavitamise reeglites kokkuleppimine suurendada ettevõtte läbipaistvust ja konkurentsivõimet Euroopa Liidu ühtses õigusruumis. Eelnõu reguleerib Euroopa Liidu normide rikkumisest teavitamist ja teavitajate kaitset kõige suuremate rahavoogude konkurentsimoonutuste ning kahjudega seotud valdkondades.

Justiitsminister Madis Timpsoni sõnul on muudatuse üks selgeim suunis ettevõtjatele kaheastmelise teavitussüsteemi loomine. «Muudatus aitab enim neid organisatsioone, kel praegu veel pole sellist teavituskanalit, mis aitaks neil olulisi rikkumisi avastada ning arvestaks seejuures teavitaja konfidentsiaalsuse ja kaitsega,» ütles justiitsminister.

Tagasi üles