Swedbank: Eesti turismisektor pole siiani koroonakriisi antud löögist taastunud

Copy
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas.
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tõdeb, et viimased aastad on Eesti turismisektori jaoks olnud rasked ning turiste tarbimiskulutuste panus Eesti majandusele on vähenenud.

Mertsina meenutas, et aasta enne ülemaailmset pandeemiat, mis andis turismisektorile ränga löögi, oli Eurostati andmetel Eestis otsene turismi osakaal majanduses loodud kogulisandväärtusest 4,8 protsenti. See oli veidi üle Euroopa Liidu keskmise, mis oli 4,5 protsenti, ning sama suur nagu Lätis, kuid kõrgem kui Leedus, kus see oli vaid 2,9 protsenti. Kõvasti väiksem oli see aga Euroopa lõunapoolsetest riikidest. Näiteks Horvaatias oli turismi osakaal kogulisandväärtusest 11,3 protsenti, Portugalis 8,1 protsenti ning Hispaanias ja Itaalias 6–7 protsendi piires.

Eesti sisemajanduse kogutoodangus (SKT-s) oli turismisektori osatähtsus enne pandeemiat 5,4 protsenti, mis oli tollal 20 tegevusala hulgas võrreldav suuruselt seitsmendaga. Samas oli turismi osakaal koos kaudse mõjuga hinnanguliselt isegi üle kahe protsendipunkti võrra suurem. Seega on Mertsina sõnul turismisektoril olnud oluline mõju Eesti majandusele.

Tagasi üles