Lõpetad ülikooli? Kolm nippi, kuidas iseseisvas elus raha kokku hoida

PM Majandus
Uuendatud 24. mai 2024, 12:49
Copy
Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Kooli lõpetamine on elus pöördepunkt, mis toob kaasa uusi väljakutseid ja rohkem vastutust, seda ka rahalises plaanis. Iseseisva elu alustamine on põnev, aga võib sisaldada ka mõningaid majanduslikke väljakutseid. Õnneks on praktilisi samme, mida saad teha, et hoida kokku raha ja tagada stabiilsem tulevik.

Jälgi ja planeeri kulutusi

Üks efektiivne viis raha säästmiseks on eelarve koostamine ja selle jälgimine. See aitab selgemalt näha, kuhu ja kui palju raha kulub, ning võimaldab leida võimalusi säästmiseks. Toidukaupade hinnad on tõusnud, kuid kokkuhoid on võimalik, kui koostad eelnevalt ostunimekirja ja väldid emotsioonioste. Samuti võib lisasäästu tuua õhtune toidupoes käimine, sest paljud kauplused pakuvad lähiajal aeguvaid tooteid allahindlusega. Näiteks müüb Prisma alates kella 20.00st kõlblik kuni tähtajaga märgistatud tooteid 60-protsendilise allahindlusega, aidates säästa raha ja vähendada toiduraiskamist.

Eelarve koostamiseks ja sellel pilgu pealhoidmiseks on loodud rakendusi, nagu Monefy, Bilance ja MyFinancier, kuid alustuseks sobib ka pabermärkmik või Exceli tabel. Planeerides oma kulutusi ette, avastad hõlpsasti valdkondi, milles kokku hoida ja endale ka erinevaid säästmise eesmärke seada.

Jaga teenuseid sõpradega

Säästlikult elamiseks pole vaja loobuda meelelahutust pakkuvatest tellimustest. Kui Spotify tellimus üksikisikule maksab 9.99 eurot, siis kuue kuulajakohaga on teenuse hind on 15.99 eurot. Niisiis, võttes kampa viis sõpra, tuleb teenuse kuumakse 2.67 eurot ja aastane võit on seeläbi kokku 87.84 eurot.

Lisaks maailmakuulsale voogedastusplatvormile Spotify pakuvad Eesti ettevõtted, nagu Delfi Meedia või Postimees Grupp, võimalusi teenuste jagamiseks. 

Sarnast lahendust pakub ka telekommunikatsiooniettevõte Tele2 oma Piiramatu Klubi lahenduses, mis võimaldab koos sõprade või perega teenuseid võttes oluliselt säästa. Võttes ühe Piiramatu Klubi pakettidest täishinnaga, saad iga järgmise Piiramatu mobiilipaketi või 5G Nett Piiramatu internetipaketi vaid 12 euro eest kuus. Koos võite nii säästa kuni 1400 eurot aastas.

Jälgi soodustusi ja võida hinnas

Meelelahutusele ei pea kulutama suuri summasid. Paljud linnad ja kogukonnad pakuvad tasuta või odava piletiga üritusi. Näiteks võimaldab Tallinna linn iga kuu esimesel pühapäeval külastada suurt hulka muuseume tasuta – vajalik on vaid eelregistreerimine. Teisipäeviti saavad aga Swedbanki kliendid külastada Apollo kino 50 protsenti soodsamalt.

Tuntuim viis kokkuhoidmiseks on Eesti E-kaubanduse liidu poolt neli korda aastas korraldatav e-ostlemise päev, kus erinevad veebipoed teevad 24 tunni jooksul tarbijatele sooduspakkumisi. Planeerides oma suuremad ostud iga märtsi, mai, septembri või novembri teisele esmaspäevale, väldid ajaraiskamist soodsate pakkumiste otsimisega ning säästad ka raha.

Ehkki esialgu võivad säästetud summad tunduda tühised, siis liites need kokku, võib summa kerkida aastaga sadade eurodeni. Nii võid aasta lõpus lubada endale aktsiate soetamist või hoopis mõne puhkusreisi. Kokkuvõttes on selge, et ka jagatud teenused on muutunud tänapäeval normaalsuseks ning uut teenust otsides tuleks hoolikalt vaadata, kas koos võib ehk soodsam olla.

Tagasi üles