Milliseid krüptovarasid võiks veel peale bitcoin’i teada? (1)

PM Majandus
Copy
Krüptovara ethereum.
Krüptovara ethereum. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Krüptoturud on peale mõningast hingetõmbepausi jälle rallima hakanud ning bitcoin pole ainuke, mida teada võiks. Põgusa ülevaate viiest alternatiivmündist (altcoin) kirjutas Binance’i esindaja Eestis, Polina Brottier.

Bitcoin on jätkuvalt kindlalt esimene hõivates ligi 2,5 triljoni euro suurusest krüptoturust pisut üle poole. Talle järgnevad aga trobikond erinevatel tehnoloogiatel põhinevaid ja kasutusviise omavad krüptovääringud. Kindlasti tasub järgnevat lugedes silmas pidada, et järjestus lähtub turukapitalisatsioonist, mis saadakse korrutades omavahel ringluses olevate ühikute arv selle hinnaga. Kuna loetletud vääringuid on ringluses erinevates ühikuarvudes, ei ole nende hinnad ühe ühiku kohta otseselt võrreldavad.

Ethereum (ETH)

Kui oled kuulnud bitcoin’i, tead ilmselt ka ethereum’i. Krüptomaailma nr. 2 positsiooni kindlalt hoidev ethereum loodi Vitalik Buterini poolt 2015. aastal ja see tõi krüptomaailma nutikad lepingud ning detsenraliseeritud rakendused (dApp-id), mis võimaldavad tehinguid programmeerida. Ethereumi ökosüsteemi on vahel kirjeldatud ka kui «maailma arvutit» – sisuliselt on tegemist ühe suure arvutiga, mis on hajutatud üle maailma ning mida võivad kõik hallata ja kasutada. Viimase nädala jooksul on ETH uudistesse jõundud suure hinnahüppega, tõustes seitse päeva jooksul ligi 30 protsenti, hinnaks pea 3500 eurot. Ethereum moodustab ligi 17 protsenti kogu krüptoturust.

Build-and-build (BNB)

Krüptoturu kolmandat positsiooni hoidev BNB sai alguse Binance’i abil, kuid on tänaseks kasvanud detsentraliseeritud ja kogukonna poolt hallatavaks eraldiseisvaks ökosüsteemiks. Sarnaselt ethereum’ile võimaldab BNB Chain luua dApp’e. Ühe BNB hind on kirjutamise hetkel 622 eurot (viimase seitsme päeva jooksul tõusnud seitse protsenti). BNB moodustab ligi 3,5 protsenti kogu krüptoturust.

Solana (SOL)

2020. aastal turule tulnud Solana on kiire ja skaleeritav plokiahel, mis pakub madalaid tehingutasusid ja kiiret töötlemist. Solana keskendub detsentraliseeritud finantsrakenduste (DeFi) ja Web3 arendamisele ning seda peetakse hetkel üheks elujõulisemaks ja suurima potentsiaaliga (võrdlemisi) uueks tulijaks. Solana moodustab kirjutamise hetkel ligi kolm protsenti krüptoturust. Üks SOL maksab ligi 166 eurot (viimase seitsme päeva jooksul tõusnud 22 protsenti).

Ripple (XRP)

2012. aastal loodud Ripple'i eesmärk on pakkuda finantsasutustele kiiremat ja odavamat viisi rahvusvahelisteks makseteks. XRP toimib sillana erinevate valuutade vahel ja soovib luua plokiahela süsteemi, mille saaksid tulevikus kasutusele võtta traditsioonilise finantssüsteemi asutused. Ripple’i turuosa on olnud ajas muutuv, aasta alguses hõivas XRP mõneks ajaks turumahult kolmanda koha, lükates BNB neljandaks. Üks XRP maksab ligi 0,5 eurot (viimase seitsme päeva jooksul tõusnud ligi viis protsenti)

Dogecoin (DOGE)

Algselt 2013. aastal naljana loodud dogecoin on n-ö meemi-münt (memecoin) ja tänaseks paljudele üllatuseks saavutanud tohutu populaarsuse ja pühendunud kogukonna. Dogecoin on mõeldud olema lihtsalt lõbus ja hõlpsasti kasutatav krüptovääring, millel tõsisemat eesmärki ei olegi. Dogecoin’i populaarsust on suurendanud Elon Musk, kes on andnud koera-mündi fänn. Üks DOGE maksab 0,15  eurot (viimase nädala jooksul tõusnud ligi 12 protsenti).

Mida väiksem turumaht, seda kirjum pilt

Lisaks siin loetletutele on veel nn sidusmündid (stablecoin), mille hind on 1:1 fikseeritud mõne tavarahaga, nagu näiteks Euro või Dollar. Vaba kursiga top 10 krüptode hulka kuuluvad veel toncoin (TON), cardano (ADA), avalanche (AVAX) ja shiba inu (SHIB). Mida väiksemaks lähevad vääringute turumahud, muutub kirjumaks ka pilt. Kindlasti tuleb krüptosid soetades teha põhjalikku taustauuringut ning kasutada usaldusväärseid vahetusplatvorme. Selle nädala liikumised on näidanud, et positiivsed meeleolud on turud taas vallutanud. 

Tagasi üles