Maa on, aga kasutada ei saa - valitsust ootab uus protestilaine (11)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Suur osa ilusast okaspuumetsast on inimese istutatud ja see vajab ka inimese hoolt, teinekord raietki.
Suur osa ilusast okaspuumetsast on inimese istutatud ja see vajab ka inimese hoolt, teinekord raietki. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Üha uued piirangud ja koormised ajavad metsamaa omanikud üle aastate esimest korda tänavatele protestima. Kõige suuremat probleemi näevad nad riigi suhtumises – kas riik on inimeste või inimesed riigi jaoks?

Valgamaa metsaomanik Andres Rõõmus on üks neist, kes enesele üllatuseks tänavu piirangute alla jäi. Loo juured aga ulatuvad 2008. aastasse. Toona avastas ta metsamajanduskavast, et ühele metsaosale oli märgitud ligi 12 hektari suurune ala, kus kasvab III kategooria kaitsealune künnapuu. Rõõmus küsis keskkonnaametist, mida sellel alal teha tohib või ei tohi. «Sealt öeldi, et kõike võid teha,» väidab Rõõmus.

Selle teadmisega on ta kõnealusel alal lageraiet teinud, seda räsinud 2016. aasta juulitormi tagajärjed koristanud – ei seganud künnapuud Rõõmust ega Rõõmus künnapuid ja kuna puud kasvasid piiritletud 12 hektarist vaid umbes poolel hektaril üksikult ja üleujutataval lammialal, ei pööranud ta neile ka tähelepanu.

Tagasi üles