Päevatoimetaja:
Angelina Täker

KARM Mullu sulges uksed ligi 80 mahetootjat (2)

Copy
Teraviljasektoris on mahetootmine kasvanud tarbimisest kiiremini, mis on viinud turuhindade suure languseni. Pilt on illustratiivne.
Teraviljasektoris on mahetootmine kasvanud tarbimisest kiiremini, mis on viinud turuhindade suure languseni. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui mahepõllumajandus on aasta-aastalt kasvanud, siis mullu toimus pööre ning ligi 80 tootjat lõpetas tegevuse.

Statistikaameti andmetel oli 2023. aastal Eestis mahepõllumajandusmaad 225 300 hektarit, mis on 22,8 protsenti kogu kasutatavast põllumajandusmaast. Sellest 92 protsenti oli täielikult mahepõllumajanduslikul tootmisel ja ülejäänu veel üleminekuajal. Mahepõllumajandusmaa pind vähenes aastaga 2,5 protsenti ja tegevuse lõpetas 78 mahetootjat.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Ege Kirsi sõnul on seni mahepõllumajandusmaa pind igal aastal kasvanud ja osatähtsuselt Euroopa tippu jõudnud, eelmisel aastal see aga vähenes ning Eesti kaugenes ka «Talust taldrikule» strateegias seatud 25 protsendi eesmärgist. «Nagu tavapõllumajanduseski oli aasta mahetootjatele raske – vähenesid paljude kultuuride saagid ja loomade arv ning mitmed mahetootjad lõpetasid tegevuse,» täpsustas Kirs.

Tagasi üles