Euroopa Liit võttis vastu energiaturureformid

BNS
Copy
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Julian Stratenschulte

Euroopa Liit (EL) võttis teisipäeval vastu olulised elektri- ja gaasituru reformid ning uue õigusraamistiku vesiniku ja muude vähese CO2-heitega gaaside kasutuselevõtu hoogustamiseks.

Reformid suurendavad varustuskindlust ja tarbijakaitset. Tulevikukindlad energiaturud soodustavad investeeringuid puhtasse energiasse ning toovad kaasa madalamad ja stabiilsemad hinnad, mis aitab muuta Euroopa tööstuse maailmaareenil konkurentsivõimelisemaks. Uus gaasitururaamistik annab liikmesriikidele võimaluse peatada või piirata nii torujuhtmegaasi kui ka LNG importi Venemaalt ja Valgevenest.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson märkis, et energiakriis tõi kaasa suured muutused EL-i energiamaastikul. «Kuigi Euroopa on varem sõltunud Venemaa tarnetest, liigub ta nüüd edasi tuleviku elektri- ja gaasiturgudele, kus Venemaa gaasile ruumi ei ole ning kus keskne roll on taastuvatel energiaallikatel, puhtal gaasil ja vesinikul. Eelkõige kutsun kõiki liikmesriike üles kasutama uusi REPowerEU sätteid, et võimalikult kiiresti lõpetada Putini juurdepääs meie energiaturgudele.»

Tagasi üles