Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Soome meelitab välistööjõudu, hinnatuim rahvusgrupp on …

Copy
India on muutunud paljude riikide jaoks arvestatavaks tööjõudoonoriks.
India on muutunud paljude riikide jaoks arvestatavaks tööjõudoonoriks. Foto: SAJJAD HUSSAIN/AFP/Scanpix

Soomes ähvardab oskustööliste puudus pidurdada riigi majanduskasvu ja pooltel tööjõudu otsinud töökohtadel on olnud raskusi leida töötajaid vabadele ametikohtadele. Seetõttu teeb Soome pingutusi välistööjõu sissetoomiseks ning kõige ihaldatum rahvusgrupp on indialased.

Soomes elab praegu umbes 20 000 indialast, kuid see sisserändajate grupp maksab Soomes kõige rohkem makse. Kuigi Soomes tahetaks näha senisest veelgi rohkem Indast pärit sisserändajaid, takistab seda värbamisprotsesside aeglus ja perede taasühinemisega seotud väljakutsed, edastas YLE.

Sellegipoolest on tööjõupuuduses kannatav Soome end Indias juba pikka aega turundanud. Statistikaameti andmetel saabus 2022. aastal Indiast Soome kolmandaks kõige rohkem sisserändajaid ja alates 2019. aastast on pooled Soome saabunud kõrgelt haritud spetsialistidest pärit Indiast. Sellele lisaks on viimase kümne aasta jooksul indialased toonud Soome ka peamiselt IT valdkonnas tegutsevaid India ettevõtteid. Kõik see ongi teinud indialastest enim makse maksvaid välismaalaste kogukondi Soomes.

Tagasi üles