Skip to footer
Päevatoimetaja:
Liina Laks
Saada vihje

INSPEKTORID VAIMUSTUSES Vaata, millised Eesti restoranid pälvisid MICHELINi tunnustuse!

Lüllemäe restorani Kolm Sõsarat peakokk Kerti Vissel (vasakul) ja majaperenaine Triin Rätsep.

MICHELIN esitles täna restoranigiidi MICHELIN Guide Estonia kolmandat väljaannet, mis soovitab 35 restorani, mille hulgas on restoran, mis säilitab kahe MICHELINi tärni tunnustuse, ja restoran, mis säilitab ühe MICHELINi tärni tunnustuse; kuus Bib Gourmandi tunnustusega ehk hea hinna ja kvaliteedi suhtega restorani; kolm MICHELINi rohelise tärni tunnustusega restorani, mis on eeskujuks jätkusuutliku gastronoomia vallas.

MICHELINi restoranigiidide rahvusvahelise direktori Gwendal Poullenneci sõnul on neil hea meel tervitada MICHELINi Eesti restoranigiidi valikus nelja uut restorani. «Igaüks neist on omaette väärtus, lisades valikusse mitmekesisust — ent erilist tähelepanu väärib Valgamaal Lüllemäel tegutsev Kolm Sõsarat, mis pälvib MICHELINi rohelise tärni tipptasemel jätkusuutliku gastronoomia eest. Kolm Sõsarat rikastab restoranigiidi valikut tänu oma austusväärsetele põhimõtetele ja kirglikele omanikele, kellest kiirgab soojust ja pühendumust. Tegu on tõeliselt erilise paigaga. Samuti on põhjust tõsta esile restorane 180° by Matthias Diether ja NOA’s Chef’s Hall, mis säilitavad selle aasta valikus vastavalt kahe ja ühe MICHELINi tärni tunnustuse. Aastast aastasse niivõrd kõrgel kulinaarsel tasemel järjepidevuse hoidmine on MICHELINi inspektorite jaoks alati muljet avaldav,» ütles ta.

Kaks MICHELINi tärni

Eelmise aasta suursündmus oli Tallinna stiilse restorani 180° by Matthias Diether tunnustuse viimine ühelt tärnilt kahele tärnile, misläbi sai see Eesti esimeseks kahe MICHELINi tärniga restoraniks. MICHELINi inspektoritele on imeline restoran jätkuvalt muljet avaldanud. Teenindus on lummav ning ideaalselt kokku pandud menüüd koosnevad keerukatest ja äärmiselt oskuslikult valmistatud roogadest, mis võluvad külalisi mitte ainult oma maitse, vaid ka pilkupüüdva välimuse poolest.

Üks MICHELINi tärn

Peakokast omaniku Tõnis Siiguri juhitav, imelise Tallinna lahe vaatega NOA Chef’s Hall säilitab ühe MICHELINi tärni tunnustuse. Inspektorid kogesid restoranis taas loomingulist ja keerukat kokakunsti, mis on täis julgeid maitseid ja detailitäpsust. Sealsele restoranikogemusele panevad ideaalse punkti veetlev teenindus ühes kirgliku sommeljeega.

Neli uut restorani

MICHELINi inspektoritel oli hea meel lisada sel aastal Eesti restoranigiidi neli uut restorani.

Tallinnas paiknev ÂME avati eelmise aasta lõpus vanalinna äärel intiimse hõnguga butiikhotellis. Elegantses restoranis kohtuvad vana ja uus: restoranist jookseb läbi ajalooline linnamüür, ent teisalt on sisekujundusel ka kaasaegne noot. Modernsete roogade tuumaks on Prantsuse kokakunst, kuid neis on maitseid kogu maailmast. MICHELINi inspektoritele paistis eriliselt silma kombinatsioonide harmoonilisus, mis andis tunnistust kokkade oskuslikkusest.

Tallinnas Kadriorus tegutsev RADIO on mitme MICHELINi inspektori sõnul restoran, mida nad sooviksid ka endi kodutänavaile. Osaliselt veinipood, osaliselt rustikaalne kohvik-bistroo, sellel naabruskonna pärlil on kõigile midagi meelepärast. Restoranis on tõelist bistroohõngu: soovi korral on võimalik einestada sundimatus õhkkonnas mugavatel diivanitel ning hea hinnaga hooajalised toidud sobivad hästi ka jagamiseks. Mõistagi käib iga roaga kaasa ideaalne veinisoovitus.

Tallinnas lisandub restoranigiidi valikusse Nok Nok, mis pakub autentseid maitseid Tai köögist. Värsked, särtsakad ja maitseküllased toidud esindavad Tai eri piirkondade maitseid. Kaks ruumikat ja värviliselt dekoreeritud einestusruumi loovad elava õhustiku, soojematel kuudel saavad külalised einestada restorani hooviterrassil. Eriliselt nautisid MICHELINi inspektorid Nok Noki kana-satay’d, rikkalikke karrisid ja maitsvaid desserte. Tõeliseks boonuseks on võimalus proovida laia valikut erinevaid roogasid maitsmismenüüst.

Üks uus MICHELINi roheline tärn

Ühtlasi jõuab restoranigiidi valikusse ka Valgamaal Lüllemäel asuv Kolm Sõsarat, mis pälvib MICHELINi rohelise tärni.

MICHELINi roheline tärn on iga-aastane tunnustus, mis tõstab restoranigiidi valikus esile restoranid, mis on oma jätkusuutlike tavade poolest tööstuse esirinnas. Need on restoranid, mis pakuvad toiduelamusi, milles on ühendatud kulinaarne tipptase silmapaistva pühendumusega keskkonnale ning on inspiratsiooniallikaks nii innukatele toidusõpradele kui ka külalislahkuse valdkonnale tervikuna.

Varasematel aastatel MICHELINi rohelise tärniga pärjatud Tallinnas paiknev restoran Fotografiska ja Maidlas tegutsev SOO säilitavad oma tunnustuse ka sel aastal. Fotografiska juhindub oma tegevuses jätkusuutlikkuse põhimõtetest, kusjuures nii köögis kui baaris kasutatakse otsast lõpuni ära kogu tooraine. Raplamaal asuv SOO on ümbritsetud metsadest ja soistest maastikest ning restorani üheks põhiväärtuseks on ümbritseva keskkonna hoidmine ja kaitsmine. Just ökoloogilistest kaalutlustest lähtutakse ka igapäevatöös.

Uue tulijana valikusse lisandunud restoranile Kolm Sõsarat toob rohelise tärni pühendumine jätkusuutlikkusele. Seda Lõuna-Eestis eraldatud paigas asuvat armsat restorani juhivad kolm õde, kellest igaühel on restoranis oma roll. Köögis loob maitsekooslusi Kirti, teeninduse eest vastutab Triin ning restorani aia eest kannab hoolt Kadri.

Mänguline degustatsioonimenüü on just oma piirkonna nägu – kõrge kvaliteediga tooraine pärineb kas restorani aiast, kasvatatakse enda talus või korjatakse ümbruskonna metsadest. Kolme Sõsara suurepärane looduslik mesi tuleb värskena õdede isa lähedalasuvat mesilast. Iga roa serveerimisel jutustatakse ka selle taga olevat lugu, seejuures on selgelt tunda kogu tiimi kirge – iga külalise eest hoolitsetakse parimal võimalikul moel. Kolm Sõsarat on tõeliselt eriline paik, kus MICHELINi inspektorid tajusid kogu tiimi uhkust ja hoolitsust ning üle nelja tunni kestev restoranikogemus möödub kui linnulennul.

Bib Gourmand

Bib Gourmandi tunnustusega tuuakse esile restoranid, mis pakuvad kvaliteetset toitu taskukohase hinnaga. Kõik kuus seni Bib Gourmandiga auhinnatud restorani säilitavad tunnustuse ka 2024. aastal.

Need kuus restorani on Viljandis paiknev Fellin, soe ja külalislahke kohvik-bistroo, mis pakub koduseid Euroopa roogasid; ning veel viis Tallinnas asuvat restorani: Härg, lõbus kogu-päeva brasserie, kus mitmed road grillitakse otse süte kohal; Lore Bistroo, kaasaegne sadamaäärne bistroo, mille toidud on inspireeritud omanike toidureisidest; Mantel ja Korsten, mis tegutseb justkui postkaardilt pärinevas Kadrioru majas ja pakub Vahemere-piirkonnast inspireeritud roogasid; NOA, hooajaliste ja kaasaegsete menüüde ning kauni merevaatega restoran; ning Tuljak, klassikalise retrohõngulise välimusega restoran, mille menüüs on loomingulise elemendiga Baltikumi juurtega toidud.

​Eesti restoranide valiku koostavad MICHELINi restoranigiidi täiskohaga inspektorid, kelle soovitused põhinevad anonüümsetel lõuna- ja õhtusöökidel.​

MICHELIN Guide Estonia 2024 restoranide täielik valik on saadaval MICHELINi restoranigiidi veebisaidil ja tasuta MICHELIN Guide'i rakenduses.

Kommentaarid
Tagasi üles