Päevatoimetaja:
Angelina Täker

PRETSEDENTI LOOV OTSUS VKG plastijäätmete tehast saab rahastada õiglase ülemineku fondist

Copy
Kui praegu rändab suur osa plastijäätmetest koos muu olmeprügiga prügikottidesse ja osa sellest ka teeäärtesse, siis VKG loodab, et tulevase tehase valmimine muudab jäätmed kaubaks ja motiveerib nende sortimist.
Kui praegu rändab suur osa plastijäätmetest koos muu olmeprügiga prügikottidesse ja osa sellest ka teeäärtesse, siis VKG loodab, et tulevase tehase valmimine muudab jäätmed kaubaks ja motiveerib nende sortimist. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Rahandusministeerium on saanud Euroopa Komisjonilt põhimõttelise nõusoleku Viru Keemia Grupp ASi (VKG) plastipürolüüsi projekti toetamiseks õiglase ülemineku fondi rahadest – tegu on pretsedenti loova otsusega, mis sillutab teed ringmajanduslike tehnoloogiate edasiseks arendamiseks ja toetamiseks Eestis.

«Eestis on vaja nutikaid ja kõrge lisandväärtustega tootmisi, mis taaskasutaks targalt juba loodud ressurssi. Euroopa Komisjonilt saadud roheline tuli ei tulnud kergelt ning seda enam on hea meel, et riigi ja ettevõtjate ühine pingutus kandis vilja,» ütles rahandusminister Mart Võrklaev.

Vaatamata sellele, et plastipürolüüsi projekt sobis hästi fondi üldise filosoofiaga, hindas Euroopa Komisjon selle esialgu abikõlbmatuks. Veebruaris saatis rahandusministeerium komisjonile täiendava pöördumise koos oma argumentidega, mis selliste projektide vajalikkust ja sobivust õiglase ülemineku raamistikku rõhutavad. Pöördumise tulemusena saadi äsja Euroopa Komisjonilt vastus, mis annab võimaluse plastipürolüüsi projektile toetust taotleda.

Tagasi üles