Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Majanduse üks peamisi pidureid: tööjõuturul on samal ajal üle- ja alaharitud (2)

Copy
Tööstus
Tööstus Foto: Marko Saarm

Eesti majanduskriisi taga on palju põhjusi: alates katkenud tarneahelatest ja järsult kallinenud toorme- ja energiahindadest kuni rohepöördest tekitatud ebakindluseni. Samas peavad kõik tööstusettevõtted üheks kõige suuremaks probleemiks kvalifitseeritud tööjõu defitsiiti.

Swedbank on 13 aastat Eesti ettevõtjate seas läbi viinud tööstusettevõtete uuringut, milles tänavu osales 265 ettevõtet kogukäibega 5,7 miljardit eurot. Möödunud nädalal esitles pank ettevõtjatele uuringutulemusi, millest selgus, et üks suurem mure ettevõtjate jaoks on kvalifitseeritud tööjõu leidmine. Nii tõi 60 protsenti ettevõtjatest välja, et just kvalifikatsiooni puudumine on töötajate leidmisel kõige suurem takistus. Suureks probleemiks pidasid ettevõtted ka koostöö puudumist haridusasutustega, mistõttu ettevõtted tegelevad ise oma töötajate koolitusega. Nii vastas 85 protsenti küsitletutest, et korraldavad oma ettevõtetes regulaarselt sisekoolitusi.

Päev pärast Swedbanki uuringu tutvustust arutas riigikogu majanduskomisjoni algatatud olulise tähtsusega riiklikku küsimust «Kuidas tõsta tootlikkust Eesti majanduses?». Riigikogu majanduskomisjon kutsus eelmise aasta lõpus kokku ekspertkogu, kellel paluti analüüsida Eesti majanduse konkurentsivõimet ja tulevikuväljavaadet ning pakkuda ideid selle parandamiseks. Ekspertkogusse kuulusid nelja asutuse esindajad – Arenguseire Keskusest Uku Varblane, Eesti Pangast Ülo Kaasik, Tallinna Tehnikaülikoolist Kadri Männasoo ja Tartu Ülikoolist Priit Vahter.

Tagasi üles