Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Aktiivsete väikeinvestorite elu muutub võimalusterohkemaks

Copy
Rahandusministeeriumi finants- ja maksupoliitika asekantsleri Evelyn Liivamäe sõnul saab edaspidi teenitud tulust maha arvata kulu, mis tekib varalise õiguse kadumise korral – näiteks kui krüptovara muutub kehtetuks.
Rahandusministeeriumi finants- ja maksupoliitika asekantsleri Evelyn Liivamäe sõnul saab edaspidi teenitud tulust maha arvata kulu, mis tekib varalise õiguse kadumise korral – näiteks kui krüptovara muutub kehtetuks. Foto: Eero Vabamägi

Tosinkond aastat tagasi loodi Eestis investeerimis­konto süsteem, mis tegi erainvestorite, eriti aktiivselt investeerijate ja kauplejate elu märgatavalt lihtsamaks.

Kui tavapärasel viisil väärtpaberitulu deklareeriv investor peab ja pidi enne 2011. aastal investeerimiskonto süsteemi loomist deklareerima kõik aasta jooksul tehtud väärtpaberite võõrandamised, intressitulud ja dividendid, siis investeerimiskonto andis võimaluse lükata tulu deklareerimine ajani, mil kontolt väljavõetav summa muutub sissemakstud summast suuremaks.

Investorid võtsid süsteemi väga hästi vastu ning praeguseks on selle kasutajate arv kasvanud 50 000 ligi.

Paraku on investeerimiskonto süsteemil ka oma puudused, neist kõige olulisem oli investeerimisobjektide (finantsinstrumentide) valik, millesse saab investeerimiskonto kaudu investeerida. Süsteemi hõlmati loomise ajal levinuimad finantsinstrumendid, lähtudes ühelt poolt teenusepakkuja allumisest finantsjärelevalvele või muul moel suuremast usaldusväärsusest, teiselt poolt võimalusest tehinguid kontrollida, et vajadusel maksuametiga infot vahetada.

Tagasi üles