Päevatoimetaja:
Sander Silm

Arco Vara: Soome kinnisvara polegi enam luksus

Copy
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne. Foto: Tierra Mallorca / Unsplash

Soome on jõukas riik, kus on kõrged palgad, kvaliteetne teenindus ja arenenud infrastruktuur. Soome juures hinnatakse nii selle loodust – metsi ja järvi – kui ka suhteliselt madalaid kinnisvarahindu, kirjutab Arco Vara maakler Liia Koreline.

Koreline sõnul on madalate hindade üheks põhjuseks hõre asustus. «Kallimad korterid on Helsingis, kus ostjad maksavad iga kinnisvararuutmeetri eest vähemalt 3500 eurot. Linnades, kus elab üle 100 000 inimese, on ruutmeetrihind ligi 2600 eurot. Soome eri piirkondades on kinnisvara hind üsna erinev. Lõuna- ja läänepiirkond on traditsiooniliselt kallimad, põhja- ja idapiirkond aga odavamad,» märkis Koreline ja lisas, et Soomes on vaid viis suhteliselt suurt linna: Helsingi, Espoo, Tampere, Vantaa ja Oulu. «Samal ajal on üle riigi laiali kümneid väikelinnu ja külasid. Odavamaid eluasemeid saabki vajadusel otsida just sealt.»

Järelturul pakutavad odavad korterid asuvad peamiselt eelmise sajandi teisel poolel ehitatud korterelamutes. «Hooned on hästi hoitud, töid tehakse regulaarselt: vahetatakse veevarustus- ja küttesüsteeme, remonditakse katuseid, värvitakse fassaade. Igal majal on haldusfirma. Kui saabub aeg järgmiseks remondiks, laenab haldusorganisatsioon pangast raha, teeb tööd ja lisab seejärel omaniku kommunaalmaksetele teatud summa laenu tasumiseks,» kirjutab Arco Vara maakler.

Tagasi üles