20 HA MAAD VABANEB PIIRANGUTEST Elering asendab Tallinnas kõrgepingeliini maa-aluse kaabliga (2)

PM Majandus
Copy
Veskimetsa-Harku õhuliin.
Veskimetsa-Harku õhuliin. Foto: Elering

Elektrisüsteemihaldur Elering sõlmis lepingu 110-kilovoldise õhuliini osaliseks asendamiseks maakaabliga.

Lepingu maakaabelliini rajamiseks ja senise õhuliini demonteerimiseks sõlmis Elering taristuehitusettevõttega EG Ehitus ning maksab neile selle eest ligikaudu 6,2 miljonit eurot. Ehitus algab sügisel ja projekt peab olema lõpetatud ning vana õhuliin likvideeritud 2025. aasta lõpuks.

Eleringi juhatuse liige Reigo Kebja sõnul parandab uue kaabli rajamine elektri varustuskindlust Mustamäel ja Haaberstis ning vähendab kõrgepingeliini tekitatud visuaalset häiringut Õismäe ja Veskimetsa piirkonnas. «Uue kaabli rajamisega kaob Õismäe tiheasustusega alalt kõrgepinge õhuliin ning koos sellega liini kaitsevööndist tulenevad piirangud maaomanikele,» selgitas Kebja.

Maakaabel paigaldatakse osaliselt lahtisesse kaevikusse ja osaliselt kinnisel ehk suundpuurimise meetodil. Kaabel tuleb 1,5–6 meetri sügavusele. Demonteeritava õhuliini pikkus on ligikaudu 4,2 kilomeetrit ja rajatava kaabelliini pikkus 4,4 kilomeetrit.

Lisaks maakaabli paigaldusele ja senise õhuliini likvideerimisele istutab Elering projekti käigus ligi 3900 puud, põõsast ja taime.

Eelmise, Haabersti linnaosa puudutava kaabelliinide projekti lõpetas Elering 2021. aastal. Toona asendati maakaabliga Veskimetsa-Harku ning Kadaka-Harku õhuliin.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles