Swedbank: nõudlust ei ole, aga korterite hinnad pole alla tulnud

BNS
Copy
Korter Tallinnas Mustamäel. Pilt on illustratiivne.
Korter Tallinnas Mustamäel. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Swedbanki ökonomisti Marianna Rõbinskaja sõnul hakkab korterite taskukohasus peagi märgatavamalt paranema, ent täielik taastumine on veel kaugel, positiivne uudis kodulaenu võtjatele on aga tõenäosus, et Euroopa Keskpank hakkab vähem kui kuu aja pärast langetama intressimäärasid.

«Aasta esimeses kvartalis jätkus korteriturul nõudluse madalseis, kuid vaatamata sellele ei ole suurt hinnalangust toimunud. Korterid on aastataguse sama ajaga võrreldes keskmiselt kallimad – järelturul oli esimeses kvartalis hinnakasv viis protsenti, arendajate pakutavad uusarenduste hinnad olid keskmiselt kuus protsenti aastatagusest kõrgemad. Võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga olid järelturu korterid 1,4 protsenti odavamad, uusarendused 1,4 protsenti kallimad. Uusarenduste hinnataset mõjutasid pakkumisse lisandunud kallimad korterid,» selgitas Rõbinskaja pressiteates.

Swedbanki arvestuste järgi järelturu korterite kättesaadavus esimeses kvartalis veidi paranes. Sellele aitas kaasa nii korterite keskmise hinna ja palga suhte paranemine kui ka madalam intressimäär. Swedbanki andmetel sai Tallinnas elav pere keskmiselt lubada endale järelturul kuni 58-ruutmeetrise korteri. Aasta tagasi oli perel keskmiselt võimalik osta ligi 64-ruutmeetrine korter. Taskukohasuse põhi jäi eelmise aasta kolmandasse kvartalisse, mil pere sai keskmiselt lubada järelturult alla 55-ruutmeetrise korteri.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles