Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Eesti riik saab uue turismijuhi (2)

Copy
Eesti uus turismijuht Anneli Lepp.
Eesti uus turismijuht Anneli Lepp. Foto: Kairi Tähe / EASi ja KredExi ühendasutus

Alates 20. maist on Eesti turismijuht Anneli Lepp. Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EISA) turismiosakonna juhina on tema vedada Eesti kui atraktiivse sihtkoha rahvusvaheline turundus ja Eesti turismiettevõtete konkurentsivõimet tõstvad arendusprojektid.

Anneli Lepp on varem arendanud Pärnu linna, olnud Visit Pärnu juht, samuti on ta juhtinud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis riikliku turismistrateegia 2022–2025 koostamist.

«Minu kõige olulisem ülesanne on nügida Eesti turismi selle taseme taastumise poole, nagu see oli kriiside-eelsel ajal. Oleme koostöös turismisektoriga juba palju saavutanud, näiteks on viimastel aastatel rekordiliselt Eesti välisturismi tuludesse panustanud Läti külastajad, tõusuteel on Leedu ja Suurbritannia,» teatas Lepp.

Turismiturunduses sihib Eesti külastajaid digiturundusega, reisiäris kasvatatakse nende ettevõtete arvu, kes siin juba müüvad või meie vastu huvi tunnevad. Võrreldes kriisieelse ajaga on reisiäris saavutatud oluline pööre saksakeelses regioonis.

Lepp selgitas, et kui varem oli Eesti aastaid Saksamaa ja ka Austria ning Šveitsi külastajatele Baltikumi ringreisil vaid üks pisikese osa, kus viibiti üks-kaks ööd, siis pärast hästi sihitud turundust on reisikorraldajad oma tootepakkumist oluliselt muutunud.

«Üle kümne suure reisikorraldaja on hakanud Eestit müüma ainusihtkohana, kus veedetakse kogu reis ning Eestisse jäädakse 5–7 ööks. See tähendab Eestile ligikaudu kolm korda suuremat turismitulu võrreldes varasemasega,» rääkis Lepp. 

Ta rõhutas, et reiside programmis ei ole valdav enam Tallinn, vaid minnakse ka regioonidesse, mis tähendab, et turismitulu jaotub üle Eesti ning ka kohalikud väikeettevõtted saavad oma teenuseid müüa.

Soovib riigile tulu teenida

Turismiarenduses on turismijuhi sõnul olulised samad teemad mis kõigis riikides, kes soovivad arvestatavat tulu turismiekspordist. «Investeerime toetuste ja koolitusprogrammidega meie turismiettevõtete digiarengusse ning kestlike teenuste kujundamisse ja turundusse, et vastata tänapäeva külastaja ootustele,» lubas Lepp.

Lähiaja suurprojektidest aitab EISA turismiosakond juba kolmandat aastat Eestisse Michelini tunnustusega restoranid. Samuti aidatakse rahvusvahelise turundusprojektiga kaasa eestlaste ja soomlaste Guinnessi saunarekordi sünnile.

Alates 2022. aasta augustist turismi juhtinud Rainer Aavik lahkus ametist tänavu märtsis.

Tagasi üles