Keskpankur selgitab: miks saab Soomes laenu soodsamalt kui Eestis?

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Kõrge euribor on muutnud ka eluasemelaenud tunduvalt kallimaks, mis paneb aga koduomanikud kohati väga raskete valikute ette.
Kõrge euribor on muutnud ka eluasemelaenud tunduvalt kallimaks, mis paneb aga koduomanikud kohati väga raskete valikute ette. Foto: Sander Ilvest

Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar kirjutab keskpanga blogis, et Soome eluasemelaenud on odavamad seetõttu, et Soome pankade kasumlikkus ja kasumlikkuse eesmärgid on Eestis tegutsevate pankade omadest märksa väiksemad ja samuti on soomlastel erinevalt eestlastest tunduvalt lihtsam viia eluasemelaenu ühest pangast teise.

Eesti ja Soome laenuturg on pealtnäha väga sarnane. Väikesele riigile omaselt on see jaotunud väikese hulga suurte pangagruppide vahel, pankade jaoks on rahastuse hind olnud ühetaoline, klientidele väljastatud laenude seas domineerivad ujuvate intressimääraga laenud, sarnasusi on üldistes laenutingimustes ja ka probleemlaenude osakaal on väike.

Ehkki pangalaenude kättesaadavus on ka Eestis suhteliselt hea, on see Soomes üks Euroopa parimaid ja sealsed laenuintressimäärad on euroala ühed madalamad. Seejuures on nende pangad suutnud euroala võrdluses hoida suurt kasumlikkust, mis aitab pankadel ka keerulistel aegadel majandust rahastada ja vajadusel lisakapitali kaasata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles