Tarbijahinnaindeks tõusis aastaga võrreldes 4,4 protsenti

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamägi
Lasnamägi Foto: Toomas Huik

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta märtsis võrreldes veebruariga 1,0 protsenti ning võrreldes eelmise aasta märtsiga 4,4 protsenti, teatab statistikaamet. Kõige rohkem mõjutas indeksit eluasemekulude kasv.

Kaubad olid 2011. aasta märtsiga võrreldes 3,6 protsenti ja teenused 5,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 10,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,3 protsenti.

2011. aasta  märtsiga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle 40 protsenti.

Sellest omakorda kolm neljandikku andsid aastataguse ajaga võrreldes 17,7 protsenti kallinenud soojusenergia, 13,7 protsenti kallinenud elekter ja 11,7 protsenti kallinenud gaas.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust kuuendiku ning 11,5 protsenti kallim  mootorikütus seitsmendiku.

Mulluse märtsiga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (28 protsenti) ja taimeõli (22 protsenti). 2012. aasta märtsis oli kartul 56 protsenti ja värske köögivili 12 protsenti odavam kui aasta varem.

Veebruariga võrreldes olid märtsis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks transport, toit ja mittealkohoolsed joogid ning alkohoolsed joogid ja tubakas, millest igaüks andis kogutõusust neljandiku.

Mootorikütus oli 2,9 protsenti ning lennukipiletid 28 protsenti kallimad kui eelmisel kuul.

Toiduindeksile avaldasid enim mõju 13,4 protsenti kallinenud värske köögivili ja 16,5 protsenti kallinenud munad.

Tubakatoodete 7,6-protsendilise hinnatõusu põhjustasid uute tubakaaktsiisimäärade jõustumine alates 1. jaanuarist ning selle tagajärjel uute maksumärkidega tubakatoodete massiline müügiletulek märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles