Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Toiduliit: põhiosa sorteeritud prügist lõpetab peale jäätmereformi ikkagi samas kohas (3)

Prügikonteinerid. Pilt on illustratiivne.
Prügikonteinerid. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Eesti Toiduainetööstuse Liidu arendusnõunik Üllar Huik räägib, et pärast jäätmereformi jõustumist ei jõua kodudes liigiti sorditud jäätmed ringlussevõtu tehastesse, vaid põhiosa ikkagi põletatakse energia saamiseks või ladestatakse prügilasse. Kliimaministeeriumi teatel on see müüt, mis ei vasta tõele.

Huik tegeleb toiduliidus jäätmete ringmajandusega ja on varem on ta tootjavastutuse valdkonnas töötanud. Tema sõnul pole Eestis praegu piisavalt tööstuslikku võimekust eri liiki sorteeritud jäätmeid sortida ning seetõttu jõuab suur osa sellest Tallinna lähedal Irus asuvasse Enefit Greeni elektrijaama põletusahju.

Kliimaministeerium tegeleb praegu uue jäätmereformi koostamisega. Esialgse plaani kohaselt suunatakse inimesed kasutama pakendite jaoks kolme erinevat konteinerit (klaas-, paber- ja segapakendijäätmed). Alates sellest aastast peavad inimesed sorteerima bio- ja olmejäätmed eraldi konteineritesse. Juhul, kui elanikud prügi ei sorteeri, peavad nad maksma jäätmeveo eest teistest suuremat tasu. Reform jõustub kava kohaselt järgmisel aastal.

Tagasi üles