Luminori varahaldur: finantsvabaduse idealiseerimisel võivad olla halvad varjuküljed

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminori privaatpanganduse juht Kalle Kose peab finantsvabaduse saavutamisest tähtsamaks finantsmugavust.
Luminori privaatpanganduse juht Kalle Kose peab finantsvabaduse saavutamisest tähtsamaks finantsmugavust. Foto: Taavi Sepp, Postimees

Finantsvabadus tähendab lihtsustatult sedavõrd suurt passiivset sissetulekut, mis katab ära inimese vajalikud kulud ja vabastab ta raha nimel tööl käimisest. Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul tundub see eesmärk sageli väga ahvatlev, kuid sel on oma varjuküljed. Kaaluda tasub ka väärikat alternatiivi – finantsmugavust.

«Finantsvabaduse idealiseerimine sai Eestis peamise tõuke tõenäoliselt hiljutisel nullintresside ajastul ehk ajal, mil kinnisvaraturgu saatis megakasv ja laenu oli lihtsam võtta. Paljud ärksad inimesed tajusid ära, et kinnisvaraga oli tänu võimendusefektile kiiresti võimalik jõukust kasvatada. Investeerimisportfellide väärtus kasvas tempokalt ja üürikorterite rendile andmine oli kindel viis tulude kasvatamiseks, mille üüritulust sai kiiresti järgmise korteri osta,» ütles Kose.

Kui aktsiaturgude pakutav tootlus on keskmiselt 8 protsenti aastas, on kinnisvarahinnad viimase 20 aastaga kasvanud üle 300 protsendi. Kalle Kose hinnangul sedavõrd suurt kinnisvaraturu kasvu enam suure tõenäosusega ei toimu, mis teeb finantsvabaduse saavutamise sellisel kiirel moel tunduvalt keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles