Soome riigivõlg kasvab Eesti omast kiiremini

Copy
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures.
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Mullu neljandas kvartalis oli Eesti valitsussektori võlg 19,6 protsendiga sisemajanduse kogutoodangust (SKT) jätkuvalt Euroopa Liidu madalaim.

Euroalal oli valitsussektori võlakoormuse suhe SKTsse keskmiselt 88,6 protsenti, ELis tervikuna oli see 81,7 protsenti. Võrreldes möödunud aasta neljanda kvartaliga kahanes valitsussektori võlg euroalal 2,2 punkti ja liidus tervikuna 1,7 protsenti, selgub Eurostati andmetest.

Kõige suurem oli valitsussektori võlg suhtena SKTsse Kreekas, kus see ulatus 161,9 protsendini. Järgnesid 137,3 protsendiga Itaalia ja 110,6 protsendiga Prantsusmaa. Madalaima võlakoorma arvestuses järgnesid Eestile 23,1 protsendiga Bulgaaria ja 25,7 protsendiga Luksemburg.

Kolmanda kvartaliga võrreldes tõusis võla ja SKT suhe kümnes liikmesriigis, enim 2,1 punkti Bulgaarias, 1,6 punkti Lätis, 1,5 punkti Soomes ning 1,4 punkti Eestis.

Soome valitsus teatas eelmisel nädalal, et riik koondab sadu ametnikke ning tõstab makse. Lisaks on plaanis tõsta käibemaksu 25 protsendini. Samas on Soomes mitmeid erandlikke tootegruppe, millele kehtib madalam maksumäär. Näiteks toiduainete käibemaks on 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles