Pikaajaline või lühiajaline tootlus – tark investor vaatab investeeringute tootlust hinnates mõlemat

, Swedbanki Investeerimisfondid ASi juht
Copy
Age Petter
Age Petter Foto: Erakogu

Pensionifondide tootlus on mõõdik, mis aitab hinnata fondi investeeringute kasumlikkust ja tulemuslikkust ajas – ehk lihtsustatult seda, kui palju investor teenib fondi pandud raha pealt mingi perioodi jooksul tagasi, kirjutab Swedbank Investeerimisfondid ASi juht Age Petter.

Lühiajaliseks tootluseks loetakse kuni ühe aasta kohta kehtivat tootlust protsentides ning see võib periooditi üsna suurel määral erineda. Mida lühiajalisemat tootlust vaadata, seda rohkem mõjutavad seda majanduse tõmbetuuled, näiteks uudised majandusindikaatorite, ettevõtete tulemuste, poliitika, sealhulgas geopoliitika kohta.

Pikaajaline tootlus keskendub fondi jõudlusele pikema aja, näiteks viie, kümne või 15 aasta jooksul, mille sisse jäävad nii tõusud kui ka mõõnad, tasandades tootluse protsendi stabiilsemaks. Pensionifondidest rääkides ja neid reklaamides kasutatakse mõlema, nii lühi- kui ka pikaajalise tootluse näitajaid. Näiteks Swedbanki veebilehel on võimalik tutvuda meie pensionifondide nii ühe-, viie- kui ka kümneaastase tootluse näitajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles