3D-printimine – väikeettevõtja võimalus konkureerida suurelt ja suurtega

Tavast Eesti
Copy
Asiga 3D-printer
Asiga 3D-printer Foto: Tavast Eesti

Tootmises aina laiemalt kasutatav 3D-printimine on supervõimalus valmistada kiiresti ja kulutõhusalt esemeid, mida varem oli keeruline toota või disainida. Vaatame lähemalt, milliseid eeliseid annab 3D tehnoloogia kasutamine väikeettevõtjale.

3D-printimine on muutnud väga paljusid valdkondi sh juveelitööstust, prototüüpimist, disaini, meditsiini. Üks tuntumaid 3D-printimise kasutusalasid on meditsiin, kus selle tehnoloogia abil toodetakse näiteks hambaravis kasutatavaid mudeleid, kroone, sildu, splinte, kirurgilisi kapesid ning esteetilisi proteese. Seda kõike saab teha tunduvalt kiiremini ja täpsemini kui varasemate tehnoloogiatega.

Ka ehtetööstuses kasutatakse 3D-printimise võimalusi järjest enam, sest 3D-printeri abil lüheneb oluliselt ehete valmistamisele kuluv aeg. Seni võis mudelite valmistamine võtta aega päevi, kuid 3D tehnoloogia abil saab sama töö ära teha kordades kiiremini – koguni mõne tunniga. Lisaks saab digitaalselt disainitud mudelile integreerida detaile, mida varem polnud võimalik teha.

Asiga 3D-printeriga prinditud sõrmuste mudelid
Asiga 3D-printeriga prinditud sõrmuste mudelid Foto: Tavast Eesti

Konkureeri suurfirmadega

Võib öelda, et 3D tehnoloogia on kui loodud väikeettevõtele. See annab mitmesuguseid eeliseid, millest väiksed ettevõtted võisid varem võrreldes oma suurte konkurentidega vaid unistada. Vast kõige olulisem neist on kuluefektiivsus – 3D-printimine on tehnoloogia, mis on taskukohane ka väikesele tegijale. Kui traditsioonilised tootmisviisid (näiteks ehtetööstuses, meditsiinis vms) eeldavad kulutõhususe saavutamiseks suuremahulist tootmist, suuri tellimusi ja sageli ka mahukaid investeeringuid, siis 3D-printimise abil on võimalik toota kiiresti ja väikeste kuludega ka väiksemaid tootepartiisid.

Phrozen 3D-printer
Phrozen 3D-printer Foto: Tavast Eesti

Säästa aega prototüübi valmistamiselt

Traditsioonilised tootmismeetodid nõuavad enne tootmisprotsessi algust märkimisväärseid investeeringuid tööriistadesse ja vormidesse. See tähendab, et ettevalmistus- ja projekteerimisprotsess on aeglane ja kulukas.

3D-printimisel saab prototüüpe toota kiiresti ning samuti on väga lihtne teha nendes kohandusi ja muudatusi. Seega saab juba enne tootmisprotsessi väga mugavalt katsetada mitmesuguseid disainilahendusi ning nendest sobivaima välja valida.

Sel alal on kasutusel juba ka tehisintellektipõhine disain: 2023. aasta Londoni disainifestivalil esitleti maailma esimest tehisintellektipõhist disainerit. Loe lähemalt siit.

Asiga 3D-printeriga prinditud laualamp
Asiga 3D-printeriga prinditud laualamp Foto: Tavast Eesti

Valmista personaalseid tooteid

Kohandatavus ja personaliseeritus on tänapäeva maailmas paljudel aladel võtmesõnaks. Ehted on just üks selline valdkond, kus 3D-printimine saab olla väga suureks abiks toodete valmistamisel. Selle tehnoloogia abil on tooteid võimalik kiiresti muuta, ilma et peaks seejuures valmistama kalleid uusi tööriistu nagu press- või valuvormid.

Kuna toodete valmistamine 3D-printimisega toimub kiiresti, siis saab neid luua nõudluse tekkides, mitte aga lattu suures koguses ette tootes. Võimalus toota nö nõudmisel on veel üks aspekt, mida väikeettevõtjad kõrgelt hindavad.

Asiga 3D-printeriga prinditud kuulmisaparaat
Asiga 3D-printeriga prinditud kuulmisaparaat Foto: Tavast Eesti

Vähenda sõltuvust tarneahelast

Väikeettevõtted seisavad sageli silmitsi probleemidega, mis seotud sõltuvusega tarneahelast. Sellised probleemid on näiteks pikad tarneajad, varude haldamine ja suured transpordikulud.

3D-printimine aitab vähendada sõltuvust välistest tarnijatest, sest komponente või tooteid saab valmistada ettevõttesiseselt kohapeal. See võimalus aga annab ettevõtjale vabaduse kontrollida paremini oma tootmistähtaegu ja reageerida kiiremini turu nõudmistele.

Tuntud lukutootja Assa Abloy leidis, et 3D-printimine säästab nende jaoks aega ja kulusid. Loe nende lugu siit.

Säästa kuludelt

Väikeettevõtete jaoks on 3D-printimine vaieldamatult parim valik just väiksemate kulude tõttu. 3D-printimise hind jääb toodetavate ühikute arvust sõltumata samaks ehk see sobib hästi tootmistele, mis valmistavad esemeid väiksemate partiide kaupa. See tehnoloogia annab ettevõtetele võimaluse katsetada kulusäästlikult väikeste kogustega mitmeid erinevaid stiile ja disaine.

Tegutse jätkusuutlikult ja keskkonnasõbralikult

Jätkusuutlikkus ja keskkonnasõbralikkus on ettevõtete ja tarbijate jaoks muutunud väga olulisteks kaalutlusteks. 3D-printimine soodustab jätkusuutlikke tavasid, kuna võrreldes traditsiooniliste tootmisprotsessidega on materjalikasutus, energiatarbimine ja süsinikdioksiidi heitkogused väiksemad. Väikeettevõtted saavad aidata kaasa keskkonnahoiule, vähendada jäätmete teket ning suurendada oma tegevuse tõhusust.

Phrozen Sonic Mini 8K 3D-printer
Phrozen Sonic Mini 8K 3D-printer Foto: Tavast Eesti

Tavast 3D-tehnoloogia partnerina

3D-printimine muudab väikeettevõtete jaoks mängu, sest see pakub mitmeid eeliseid alates kulude kokkuhoiust ja kiirest prototüüpimisest kuni personaliseerituse ja vähenenud tarneahela sõltuvusteni. Need eelised võimaldavad väikeettevõtetel pidevalt muutuval turul paindlikult konkureerida - kiirendada tootearendust, pakkuda oma klientidele ainulaadseid lahendusi ja tõhusamalt tegutseda. 3D-printimise kasutuselevõtt on kui värav, mille taga avaneb väikeettevõtetele lõputute võimaluste maailm digitaalajastul arenemiseks ja konkurentsis püsimiseks.

Phrozen disain
Phrozen disain Foto: Tavast Eesti

Tavast pakub 3D-printereid, mis on valikusse võetud just Eesti turu eripära ja vajadusi arvestades. Oleme 3D alal sinu partner igal sammul – aitame välja valida sobiliku seadme, meie juurest saab soetada kogu 3D-printimiseks vajalikku materjali nagu vaha, plastikuid jm printimismaterjali ning tegeleme ka 3D-printimise seadmete hooldusega.

Tavasti valikus on Asiga ja Phrozeni 3D-printerid, tarvikud ja printimismaterjalid erinevatelt tootjatelt. Need kasutajasõbralikud seadmed leiavad kasutust kõikides valdkondades, kus on vaja valmistada digitaalseid mudeleid.

Küsi 3D-printeri soetamise või kasutamise osas nõu aadressil 3d@tavast.ee või saada meile päring kodulehe kaudu. Vaata ka põhjalikku 3D-printeri valimise juhendit siit.

Copy
Tagasi üles