Maksutõusud ja avaliku sektori palgad külmutada. Loe, mida soovitab IMF Eestile! (18)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
IMF soovitab Eestil suurendada maksukoormust ja pidurdada avaliku sektori palgakasvu.
IMF soovitab Eestil suurendada maksukoormust ja pidurdada avaliku sektori palgakasvu. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

Eestit külastanud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsioon soovitas tõmmata avaliku sektori palgakasvule pidurit, kehtestada erinevaid makse ning kiirendada üleminekut rohepöördele.

Eesti ees seisavad keerulised eelarvepoliitilised otsused. Eelarvedefitsiit peaks sel aastal ulatuma 3,5 protsendini SKTst, kusjuures võimalike tulude puudujäägi tõttu on riskid kaldu halvema tulemuse suunas, seisis IMFi raportis.

Kuigi valitsemissektori võla suhe SKTsse on veel madal, peaks see IMFi hinnangul prognoosiperioodil suurenema ja intressimaksed neelavad üha suurema osa kulutustest. Samal ajal suureneb kulusurve, sest tuleb tugevdada riiklikku julgeolekut ja kiirendada energiasüsteemi ümberkujundamist. Elanikkond vananeb ja samuti võib suureneda tervishoiuteenuste ebapiisav kvaliteet ja katvus. Kerkib ka laiem küsimus: kas säilitada riigi konkurentsivõimeline maksukeskkond või liikuda lähemale sotsiaalse heaolu mudelile koos ulatuslikuma avalike teenuste pakkumise ja tugevama sotsiaalse turvavõrguga.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles