IMF: Eesti konkurentsivõime probleem on süsteemne, mitte ainult viimaste kriiside tagajärg (2)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsiooni juht Vincenzo Guzzo esitlemas Eesti Pangas kaks nädalat kestnud Eesti visiidi kokkuvõtet.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsiooni juht Vincenzo Guzzo esitlemas Eesti Pangas kaks nädalat kestnud Eesti visiidi kokkuvõtet. Foto: Madis Veltman

Eesti konkurentsivõime vähenemine on vaid osaliselt viimase aja kriiside tagajärg ja püsivamate probleemide lahendamine eeldab valitsuselt otsustavat tegevuskava, leidis Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) Eestis toimunud majanduspoliitiliste konsultatsioonide käigus, mis seekord keskendusid eeskätt konkurentsivõimele. 

Eesti eksport on turuosa kaotanud kauem, kui saaks põhjendada nõrga välisnõudlusega viimases majanduslanguse tsüklis. Konkurentsivõime on vähenenud, tootlikkuse kasv aeglustunud ning viimaste kriiside armid kahandanud Eesti majanduse kasvupotentsiaali, milleks on IMFi hinnangul ligi 2 protsenti aastas, edastas Eesti Pank.

Kiire hinnatõus on küll raugenud, kuid üldine hinna- ja kulutase riigis on kerkinud. Selleks et konkurentsivõime kasvurajale tagasi pöörata, soovitab IMF majandusolude paranedes otsustavalt liikuda eelarve tasakaalu taastamise suunas ja planeerida vahendeid struktuurseteks reformideks ja majanduse tootlikkuse suurendamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles