FI: muudatused inkassoturul suurendavad läbipaistvust

PM Majandus
Copy
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer.
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer. Foto: Finantsinspektsioon

Riigikogus on menetlusjärgus eelnõu, mis toob kaasa suuremad muudatused inkassoturul. Krediidiinkassod satuvad Finantsinspektsiooni järelevalve alla ja peavad hiljemalt selle aasta lõpuks saama loa oma tegevuse jätkamiseks, kirjutab Finantsinspektsiooni (FI) juhatuse liige Siim Tammer blogis.

Kuid kogu inkassoturg ei lähe järelevalve alla. «Lihtsustatult öeldes läheb FI järelevalve alla vaid see osa inkassoettevõtetest, kes tegelevad pankade või krediidiandjate, rahvakeeli varasemad kiirlaenuandjad, krediidilepingutest tulevate võlgade sissenõudmisega või nende ülesostmisega. Seejuures ei tee eelnõu vahet tarbijakrediidil ega ka ettevõtjatele antud pangalaenudest tekkinud võlgnevustel,» märkis Tammer.

Eelnõu mõjuanalüüsist ilmneb Tammeri sõnul, et inkassoturu tähenduses on sedalaadi võlgnevustega tegelemine inkassoettevõtetele olulise kaaluga. «Täpset statistikat inkassoturu kohta ei ole, kuid äriregistri andmetel tegeleb ligikaudu 200 ettevõtet võlgade sissenõudmisega, praktikas aga on reaalne, et umbes kümmekond suuremat inkassoteenuse osutajat vajavad tegevusluba. Seega paneb seaduseelnõu eelkõige suuremad inkassoettevõtted sisuliselt valiku ette, kas loobuda krediidilepinguid puudutavast tegevusest või viia oma äritegevus kõrgemate nõuetega vastavaks,» kirjutas Tammer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles