Eesti Pank: intressimäärade langetamine juunis on muutunud tõenäolisemaks

PM Majandus
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Konstantin Sednev / Scanpix / Postimees

Euroopa Keskpanga nõukogu liige ja Eesti Panga president Madis Müller kirjutab värskes blogiartiklis, et euroalal üha aeglustuv üldine hinnatõus suurendab tõenäosust, et juuni alguses toimuval Euroopa Keskpanga nõukogu istungil võib juba käes olla õige aeg intressimäärade langetamiseks.

Hinnatõus aeglustub jätkuvalt ning on järjest enam märke, et euroala majandus tervikuna kogub elujõudu. Euroala majanduse järkjärguline kosumine tähendab suuremaid tellimusi ka meie eksportivatele ettevõtetele ning võimalik intressimäärade langetamine vähendaks ka Eesti ettevõtete ja inimeste koormust laenumaksete tasumisel.

Märtsis aeglustus euroalal hinnatõus aastatagusega võrreldes 2,4 protsendile. Muu hulgas on hoo maha võtnud toiduhindade kallinemine, mis on aeglustunud 2,7 protsendini, samal ajal kui veel veebruaris olid toiduhinnad aastatagusega võrreldes 3,9 protsenti kõrgemad. Endiselt on aga kiiremini kallinenud erinevad teenused, mille hinnad on keskmiselt neli protsenti kõrgemal kui eelmise aasta märtsis. Teenuste hinnatõusu mõjutab vahetult palkade kasvutempo.

Euroala majandus tervikuna oli aasta esimeses kvartalis veel üsna hapras seisus. Euroopa suurimas riigis Saksamaal on tööstus jätkuvalt madalseisus, samal ajal kui positiivsemaid suundumusi on näha eeskätt just väiksemates ja lõunapoolsetes euroala riikides ning üldisemalt teenustesektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles