Graafik Laenuvõtjate kiusamine jätkub: USA jahmatas hinnatõusuga, Euroopa ei julge intresse langetada

Erkki Erilaid
Copy
Kuna euroalal peaks ennustuste kohaselt intressimäärad USAst kiiremini alanema, peaks langema ka euro kurss dollari suhtes.
Kuna euroalal peaks ennustuste kohaselt intressimäärad USAst kiiremini alanema, peaks langema ka euro kurss dollari suhtes. Foto: FRED TANNEAU

Ettevõtete ja kodulaenuvõtjate kannatuste rada jätkub. Eile selgus, et USAs tegi inflatsioon ootamatu kiirenduse, täna leidis Euroopa Keskpank, et senine hinnatõusu aeglustumine ei anna veel põhjust intressimäärasid alandada.

Tarbijahinnad tõusid USAs eelmisel kuul oodatust märksa kiiremini, mis näitab, et võitlus inflatsiooni aeglustumiseks pole olnud kuigi viljakas. Hinnad tõusid märtsis aastavõrdluses 3,5 protsenti võrreldes veebruari 3,2 protsendiga. Kasvu tõid kaasa kõrgemad kulud kütusele, eluasemele, väljas einestamisele ja riietele.

Analüütikud hoiatavad nüüd, et edusammude puudumine hinnatõusu ohjeldamisel sunnib USA keskpankureid hoidma intressimäärasid kõrgel varem loodetust märksa kauem. Föderaalreservi baasintressimäärad püsivad praegu enam kui kahe aastakümne kõrgeimal tasemel, vahemikus 5,25–5,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles