KES KANNAB KAHJU? Löökaukudes lõhutakse igal kevadel sadu autosid

PM Majandus
Copy
Löökauk. Pilt on illustratiivne.
Löökauk. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Lisaks tolmavatele teedele ilmub igal kevadel sulanud lume alt välja löökauke. Aastas jõuab kindlustusseltsideni ligi tuhat löökaukudega seotud kindlustusjuhtumit, ent Salva kindlustusdirektori Urmas Kivirüüdi sõnul on see vaid jäämäe veepealne osa.

«Löökaugu tekitatud kahju hüvitamine on lihtsam, kui sõidukil on kindlustus. Tuleb aga teada, et üldjuhul on sõidukil kaht liiki kindlustus: liikluskindlustus ja kaskokindlustus. Löökaukude puhul tuleb autojuhile appi kaskokindlustus, tavaline liikluskindlustus siin ei aita. Liikluskindlustus hüvitab sõidukijuhi tekitatud kahjud kolmandale isikule, löökaukude puhul on aga kahju tekitajaks löökauk ise,» kommenteeris Urmas Kivirüüt.

«Kindlustusseltsideni jõuab aastas umbes tuhat juhtumit, mil auto on saanud kahjustada löökauku sõitmise tagajärjel, ent arvestades, et kaskokindlustus on Eestis pigem vähematel autodel, mis osalevad teeliikluses, on see vaid jäämäe veepealne osa,» lisas ta.

Löökaugu tekitatud kahju eest vastutab teeomanik, kes peab tagama, et tee oleks liiklemiseks ohutu. Hüvitise väljanõudmise puhul on oluline olukord kohe fikseerida. Mida paremini on olukord fikseeritud, seda lihtsam on hilisem kahju väljanõudmine tee omanikult. 

«Kehtiva kaskokindlustusega autode puhul ei ole asi nii lootusetu ja tekitatud kahju on võimalik ka hiljem lahendada. Kui aga kaskot pole ja sündmus jääb fikseerimata, siis teeomanik seda kahju enam nii kergesti hüvitada ei taha,» hoiatas Kivirüüt.

«Kui sõidate löökaugust läbi ja tekib väiksemgi kahtlus, et autoga juhtus midagi, tuleb kohe peatuda ja olukord fikseerida. Ideaalne on, kui autojuht suudab kohale kutsuda politsei, aga kuna see ei ole kergemate juhtumite puhul realistlik, soovitan sündmuskohal teha fotod ja videod ning võimalusel kaasata protsessi ka tunnistajad,» andis Kivirüüt nõu.

Tehniliselt korras autol ei juhtu löökaugust läbi sõites reeglina midagi, kuid vahel võib ka heas korras auto kannatada saada. Löökaugu tekitatud kahjud algavad mõnest sajast eurost ja võivad küündida isegi 7000 euroni.  

Kuidas käituda, kui sattusid teeauku?

  • Kutsu sündmuskohale politsei, kes juhtunu ja sündmuspaiga jäädvustab. Teeseisundi nõuetelevastavuse tõendamiseks on vajalik, et politsei pildistaks sündmuskoha, mõõdaks löökaugu sügavuse, pikkuse ja laiuse.
  • Kui politsei sündmuskohale tulla ei saa, tuleb need toimingud teha endal, tunnistajate juuresolekul ning võtta ka tunnistajatelt tunnistused ja nende kontaktandmed.
  • Kahju suuruse kindlakstegemiseks lase sõiduki remondikulu hinnata autoremonditöökojal.
  • Esita tee omanikule kahjunõue koos tõendusmaterjaliga. Kaskokindlustuse olemasolul anna löökaugu tekitatud kahjust teada oma kindlustusandjale.
  • Kui tee omanik keeldub kahju hüvitamast, saab hüvitamist nõuda kohtu kaudu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles