Rahatarkuse soovitused 65-aastastele ja vanematele (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mündid. Eesti maksaks laenude eest kümneid miljoneid eurosid aastas vähem kui tal oleks paremad naabrid, leitakse SEB analüüsis.
Mündid. Eesti maksaks laenude eest kümneid miljoneid eurosid aastas vähem kui tal oleks paremad naabrid, leitakse SEB analüüsis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi raha säästmise ja kasvatamise soovitused kehtivad igas vanuses, muutuvad seoses pensionile jäämisega paljudel inimestel nii tarbimisharjumused kui ka -võimalused. Mida oma varade korraldamisel silmas võiks pidada, et olla valmis ootamatuteks kuludeks ja nautida ka elu, annab nõu Coop Panga erakliendipanganduse juht Karel Parve.

Kogumise ja säästmise üldised põhimõtted kehtivad igas vanuses. Kõige olulisem on omada head ülevaadet nii kuludest kui tuludest ning selleks on kõige lihtsam oma igakuised sissetulekud lihtsalt kirja panna kas paberile, digitaalselt või mõnda spetsiaalselt selleks loodud nutirakendust kasutades.

Parema ülevaate saamiseks tuleb kulud ja tulud kategoriseerida. Kõige üldisemad kulude kategooriad on püsikulud ja jooksvad kulud. Püsikuludeks liigituvad näiteks kommunaalarved ja muud vältimatud eluasemekulud, klubide ja seltside regulaarsed liikmemaksud. Jooksvad kulud on kulud toidule, kütusele, majapidamistarvetele ja spontaansele meelelahutusele. Tavapärased tulud on palk, pension ja regulaarselt laekuvaid toetused, dividendid, renditulu või muu sissetulek.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles